ALLT OM BIODLING
Ekologisk biodling

Ekologisk biodling

Ekologisk biodling är biodling som bedrivs enligt regler för ekologisk biodling. Inom en radie av 3 km från bikupan ska den finnas nektar och pollen från ekologiska odlingar eller naturområden. Det är bland annat inte tillåtet att vingklippa bidrottningar eller använda läkemedel som till exempel Apistan mot varroa. Bina fodras med ekologiskt socker eller honung som vintermat.

Många av Sveriges biodlare driver sin biodling enligt ekologiska principer men har ingen ekologisk märkning på grund av merarbete och kostnader för certifiering som det kan innebära. För att öka förutsättningarna för svensk ekologisk biodling och honung, vare sig den är certifierad eller inte, är det viktigt att välja andra ekologiska eller giftfritt producerade produkter i butikerna. Köper du svensk ekologisk rapsolja så kan förhoppningsvis svensk ekologisk rapshonung skördas i samma område som rapsen odlas till exempel.

Innehållet i honungen beror på traktens växtlighet och lantbruket som bedrivs i trakten. Honung från städer kan alltså få svårt att kalla sig ekologisk. I jordbruksområden såväl som stadsmiljöernas trädgårdar och parker där bekämpningsmedel används, förorenas förutom miljön även pollen som bin samlar och det hamnar till slut i honungen. Jordbruks- och trädgårdsgifterna kan även spridas långväga via vind och vatten. Så försök att handla miljövänliga produkter, läs på om producenterna du väljer.

Myndighetsinformation

Hos Jordbruksverket kan du läsa om de villkor som gäller för ekologisk djurhållning enligt EU:s regler för ekologisk produktion. Läs också broschyren Starta eko – Biodling.

KRAV-biodling

Hos KRAV kan du läsa om reglerna för KRAV-ansluten biodling och KRAV-märkt honung.

Ekologiska biodlingar

På Fågelsångens Bigårdars webbplats finns mycket läsvärt om ekologisk biodling och ekologiska biprodukter. Besök även Lugnets Bigårdars och Linas och binas gårdsbutiker för exempel på Krav-märkta biprodukter. Uplands Honung har en av de större KRAV-godkända biodlingarna i Sverige. Hitta fler lokala ekologiska biodlare på kartan med biodlare.

Ekologisk KRAV-ansluten biodling hos Lugnets Bigårdar i Sörmland. Niklas Nyström berättar om verksamheten vid en av sina bigårdar. Läs mer om Lugnets Bigårdar på lugnetsbigardar.se.

I det natursköna landskapet på Österlen driver Lina och Eva det Krav-certifierade biodlingsföretaget Linas och binas. Lina och Eva berättar om verksamheten som innefattar biodling, biprodukter, gårdsbutik, besöksträdgård med biväxter, REKO-ringar, andelsbiodling, Honungskooperativet mm. Läs mer på linasochbinas.se.

En omgivning fri från naturfrämmande ämnen avgör om honungen kan certifieras som ekologisk. Film från Ekologiska Lantbrukarna.

Ekologiskt lantbruk är en förutsättning för ekologisk honung. Reklamfilm från Kronfågels Bosarp.

Lär dig mer om KRAV – Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för mat. Film från KRAV.

Björn Ydrén från Tunarps Gård i Rydsnäs socken, Ydre kommun, KRAV-odlare sedan 1988, berättar om sin ekologiska odling av kultur-spannmålen Lantvete, Svedjeråg och Dinkel (även kallat Speltvete). Björn berättar om varför han valde kemifritt odlande och föreningen Allkorn’s arbete för bevarande av gamla traditionellt förädlade spannmål, bortom växtförädlingsindustrins kemiberoende grödor.

Följ oss

Sveriges populäraste sajt om biodling. Här finns allt du behöver veta för att bli en bättre biodlare.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: