ALLT OM BIODLING
Sommarlucka - Biredskap - Biodling

Sommarlucka

Sommarlucka är ett biredskap som används inom biodling i en bikupas lådor, för att vaxkakor ska bli jämnt utbyggda av honungsbin under sommaren.

Film som visar hur och varför sommarlucka används eller inte används.

Varför används sommarlucka?

När ramarna, oftast 10 st men det varierar beroende på rammått och kuptyp, placeras i lådan blir det ett utrymme kvar på ena sidan, där placeras sommarluckan. Sommarluckan är en tunn skiva av t.ex. plywood med avståndshylsor.

När används sommarlucka?

Sommarluckan används oftast i bikupans yngelrum under sommaren. Under vintern kan den tas bort och ramarna centreras i mitten av lådan för god luftväxling.

Var används inte sommarlucka?

I bikupans skattlådor används med fördel inte sommarlucka, utan ramarna fördelas jämnt över utrymmet för att bina ska bygga ut vaxkakorna längre eller tjockare. Det ger mer honung i ramarna och underlättar avtäckning när honung ska skördas.

Andra användningsområden

Sommarlucka kan också användas till att t.ex. dela av en låda för bättre värmehållning hos avläggare, som sitter på färre ramar än lådans maximala antal.

Var säljs sommarlucka?

Sommarlucka medföljer en del kompletta bikupor som säljs hos biredskapsförsäljare. Sommarluckor säljs även separat som kuptillbehör om biodlaren inte sågar till dom på egen hand.

error: