ALLT OM BIODLING
Kupkniv - Biodling - Biredskap

Kupkniv

Kupniv är ett biredskap som biodlare använder som hjälpmedel för att hantera lådor, bottnarramar, propolis och bivax.

Varför behöver biodlaren en kupkniv?

Honungsbin tätar och ytbehandlar regelbundet sin bostad med propolis, även kallat kittvax eller bikitt. Propoliset kan vara färskt, segt och klibbigt, eller torrt, hårt och sprött. Bina bygger även vildbygge av bivax i bigångar mellan ramar och lådornas sargar.

Detta gör att bikupans lösa delar kan vara i princip omöjliga för biodlaren att lossa utan något sorts handverktyg. Det kan gå lika bra att använda en vanlig morakniv men kupkniven är specifikt utformad för enklare bräckning och skrapning.

Film om kupkniv och hur biodlare använder den.

Hur används en kupkniv?

Bikupans olika delar och ramar bräcks försiktigt isär med hjälp kupkniven. Till att börja med bräcks det främst mellan lådor och lådor och bibotten. Ramarna i bikupan kan sedan vara ”fastkittade” i lådornas ramlister och behöva bräckas individuellt.

Vid behov skrapas propolis och vildbygge från bikupans delar. Vid rengöring och underhåll kan det skrapas lite extra för att snygga till biredskapen.

Kupkniv - Biredskap - Biodling
Exempel på kupnivar i olika utförande.

Olika modeller av kupknivar

Det finns flera, mer eller mindre lika modeller av kupknivar att välja mellan. Om du frågar biodlare i din lokala biodlareförening har dom kanske en favorit att tala varmt om. Men det är upp till dig vilken typ du föredrar. På biodlingskursen eller hos lokalföreningen har möjlighet att prova åtminstone en sorts kupkniv.

Var handlar jag kupkniv?

Kupkniv säljs hos biredskapsförsäljare.

error: