Vaxmellanväggar

Vaxmellanväggar - Mellanväggar – Bivax

Vaxmellanväggar, (även kallat mellanväggar, bivaxkakor, vaxkakor, vaxskivor, bivaxplattor eller bivaxark) är tunna ark av bivax som smälts in i bikupans ramar. Vaxmellanväggar tillverkas av överskott av bivax som blir inom biodling. Gamla vaxkakor/ramar där bina haft larver smälts och rensas från kokonger och andra rester. Avtäckning av honungsramar ger också ett överskott av bivax, så kallat avtäckningsvax. Det rensade bivaxet gjuts i kakgjutform eller valsas samt präglas med ett sexkantigt mönster. Ett mönster av celler som honungsbin annars skapar naturligt om de bygger upp vaxkakor helt på egen hand. Vaxmellanväggarna smälts in i trådade ramar eller monteras i en skåra på vissa ramar. På mellanväggarna bygger bina ut celler, åt båda håll, till färdiga vaxkakor som de lagrar honung, pollen och föder upp nya bin i. Vaxmellanväggen fungerar som grund för att stimulera och täcka ut vaxbygget över ramen. Vaxmellanväggar används förutom till biodling för till exempel rullade bivaxljus. Vaxmellanväggar är också enkla att bryta och dosera till olika recept. En del biodlare tillverkar egna vaxmellanväggar av bivax. Andra skickar sitt vax till vaxrenseri och får tillbaka färdiga vaxmellanväggar. Vaxmellanväggar säljs annars av en del biodlare och hos biredskapsförsäljare.

Köp alltid mellanväggar hos seriösa återförsäljare eftersom det förekommer fusk med bivax där det blandats ut med t.ex. paraffin. Falsk, utblandat bivax kan resultera i “kakras” i bikupan. Det falska bivaxet smälter i kupvärmen och vaxkakan sjunker ihop till skillnad mot äkta mellanvägg. Falskt bivax är en katastrof för både bisamhälle och biodlare, eller den som gör egen bivaxsalva eller bivaxljus. Även seriösa återförsäljare kan och har såklart sålt falskt bivax men är det en återförsäljare i Sverige är det troligtvis lättare att få pengarna tillbaka och ersättning bör också begäras för förlorade bisamhällen och/eller förstörd honungsskörd. Misstänker du att du köpt falskt bivax kan du kontakta Bihälsokonsulenten hos Jordbruksverket, skicka in ett prov och få det testat.

Film om vaxmellanväggar.

Film som visar hur vaxmellanväggar gjuts med kakgjutform.

Biodling

Läs mer om biodling

Mjöd - Mjödtillverkning - Honung
29 september firas Mickelsmäss som förr var Läs mer
Honungsbi
I Sverige bedrivs det biodling med fyra olika Läs mer
Ramlister
Ramlist eller ramlister kallas de lister av Läs mer
Honungsetiketter - Etiketter Honung - Tryck egna etiketter - Trycka etikett
PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung.
Svensk honung

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer

error: