ALLT OM BIODLING
Vaxmellanväggar - Mellanväggar – Bivax

Vaxmellanväggar

Vaxmellanväggar, även kallat mellanväggar, bivaxkakor, vaxkakor, vaxskivor, bivaxplattor eller bivaxark, är tunna ark av bivax som smälts in i bikupans ramar.

Film om vaxmellanväggar.

Hur vaxmellanväggar tillverkas

Vaxmellanväggar tillverkas av överskott av bivax som blir inom biodling. Gamla vaxkakor/ramar där bina haft larver smälts och rensas från kokonger och andra rester. Avtäckning av honungsramar ger också ett överskott av bivax, så kallat avtäckningsvax.

Det rensade bivaxet gjuts i kakgjutform eller valsas samt präglas med ett sexkantigt mönster. Ett mönster av celler som honungsbin annars skapar naturligt om de bygger upp vaxkakor helt på egen hand.

En del biodlare rensar och tillverkar egna vaxmellanväggar av sitt bivax. Andra skickar sitt vax till vaxrenseri och får tillbaka färdiga vaxmellanväggar. Vaxmellanväggar säljs hos en del biodlare och hos biredskapsförsäljare.

Film som visar hur vaxmellanväggar gjuts med kakgjutform.

Hur vaxmellanväggar används

Vaxmellanväggarna smälts in i trådade ramar eller monteras i ett fräst spår på vissa ramar. På mellanväggarna bygger bina ut celler, åt båda håll, till färdiga vaxkakor som de lagrar honung, pollen och föder upp nya bin i. Vaxmellanväggen fungerar som grund för att stimulera och täcka ut vaxbygget över ramen.

Vaxmellanväggar används förutom till biodling för till exempel rullade bivaxljus. Vaxmellanväggar är också enkla att bryta och dosera till olika recept.

Den här filmen visar hur insmältning av vaxmellanväggar i ramar kan gå till.

Varning för falskt, blekt och färgat bivax

Köp alltid mellanväggar hos seriösa återförsäljare eftersom det förekommer fusk med bivax där det blandats ut med t.ex. paraffin. Falsk, utblandat bivax kan resultera i ”kakras” i bikupan. Det falska bivaxet smälter i kupvärmen och vaxkakan sjunker ihop till skillnad mot äkta mellanvägg. Falskt bivax är en katastrof för både bisamhälle och biodlare, såväl som den som gör egen bivaxsalva eller bivaxljus.

Även seriösa återförsäljare kan och har såklart sålt falskt bivax men är det en återförsäljare i Sverige är det troligtvis lättare att få pengarna tillbaka och ersättning bör också begäras för förlorade bisamhällen och/eller förstörd honungsskörd. Misstänker du att du köpt falskt bivax kan du kontakta Bihälsokonsulenten hos Jordbruksverket, skicka in ett prov och få det testat.

Följ oss

Sveriges populäraste sajt om biodling. Här finns allt du behöver veta för att bli en bättre biodlare.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: