ALLT OM BIODLING
Slungning

Honungsslungare

Honungsslungare, honungsslunga, slungare eller slunga, kallas biredskap som används inom biodling till att utvinna honung ur bikupans ramar med vaxkakor. Ramarna slungas i honungsslungaren och honungen slungas ut ur vaxkakans celler med hjälp av centrifugalkraften.

I den här filmen visas en elektrisk självvändande honungsslungare i hobbybiodling.

Drift och funktioner hos honungsslungare

Honungsslungare finns som elektriska, motordrivna eller manuella, handvevade modeller. Honungsslungare tillverkas i flera olika storlekar med plats för olika antal ramar och rammått, för att passa mindre eller större biodlingar.

Eldrivna/motordrivna honungsslungare finns med manuell vändning av ramarna eller som självvändande slungare vilka vänder håll automatiskt för att utvinna honungen från båda sidor på vaxkakorna/ramarna. Det finns även horisontalslungare, som slungar ramarna runt en horisontell axel och då behövs ingen vändning av ramarna. Elektriska slungare finns med automatik och/eller manuellt reglage för hastighet rotation.

I honungsslungare finns oftast en slungkorg där ramarna placeras och slungkorgen roterar i slungan. Nedtill på slungaren finns en honungskran där honungen tappas direkt eller via slangar till honungskärl, hinkar eller honungssumpar för silning.

Honungsslungare - Slungare - Slunga - Biredskap

Exempel på handdriven och motordriven honungsslungare.

Vilken typ av honungsslungare passar din biodling?

Honungsslungaren ska vara anpassad till antal bisamhällen i biodlingen.

  • Till ca 2-6 bisamhällen kan en 4-ramars manuell, handvevad slungare räcka.
  • Med ca 6-15 bisamhällen är det bekvämt med en elektrisk, motordriven slungare som tar 4-6 st ramar.
  • Med mer än ca 15 bisamhällen i ett biodlingsföretag passar honungsslungare som tar 6 st eller fler ramar.

Vad gäller handvev eller elektrisk motor är det inte alltid så stor prisskillnad längre. En handvevad slungare kan dessutom ofta kompletteras med en elmotor i efterhand vid behov. Självvändning, automatik och olika slungprogram är bra funktioner att ha om man väljer en elektrisk honungsslungare.

I den här filmen visas en elektrisk horisontalaxelslungare i biodlingsföretag. Fördelen med horisontalslungare är att det ger stor kapacitet på en liten yta i slungrummet.

I den här filmen visas en horisontell slungare i en slunglinje med stor kapacitet i en liten lokal.

Alternativ till honungsslungare

Används inte honungslungare i biodlingen kan alternativen vara:

  • Honungen skördas som kakhonung
  • Honungen får självrinna ur avtäckta vaxkakor
  • Honungen pressas ur vaxkakorna med honungspress eller kavel

Var säljs honungsslungare?

Honungslungare säljs hos biredskapsförsäljare.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: