ALLT OM BIODLING
Avläggare

Avläggare

Avläggare kallas det inom biodling när biodlare delar eller konstsvärmar bisamhällen med honungsbin. Biodlare säger t.ex. “att göra avläggare”. Biodlaren skapar ett nytt bisamhälle från ett befintligt, ger det en bostad och slipper (förhoppningsvis) jaga bisvärmar i träd och buskar.

En film om avläggare – en introduktion till hur bisamhällen delas eller “konstsvärmas”.

Varför görs avläggare?

Avläggare görs för att få fler bisamhällen till den egna biodlingen eller förse blivande biodlare med bisamhällen. Men det är också ett bra sätt för biodlare att förhindra svärmning och därmed inte riskera att förlora delar av eller hela bisamhällen. Genom att göra avläggare hålls även mängden varroakvalster nere i biodlingen. I en avläggaren saknas yngel under period och utan tillgång till yngel har varroakvalster svårare att föröka sig.

I den här filmen görs två avläggare i samma låda.

Hur görs en avläggare?

Svärmceller i bisamhället visar bisamhällets vilja till förökning.  Ett starkt bisamhälle delas till två avläggare eller fler.  Avläggarna växer sedan till sig till att bli “vanliga” bisamhällen med full “bistyrka”. Avläggare kan göras på flera olika sätt, vi har samlat olika filmer i den här artikeln som exempel. Avläggare kan göras i vanliga lådor för bikupor eller speciella avläggarlådor.

En lektion i att göra avläggare, i biodlarkurs hos Huddingeortens Biodlareförening.

Kan jag köpa avläggare?

Ja det kan du, och det rekommenderas som ett bra sätt att som nybörjare lära sig bisamhällets utveckling, jämfört med att köpa ett bisamhälle med full bistyrka. Avläggare säljs förhoppningsvis hos lokala biodlare eller biodlareföreningar i trakten där du bor. Du bör kontakta biodlare långt i förväg för att anmäla ditt intresse. När sommarsäsongen väl är igång är det inte säkert att du får tag i någon som säljer avläggare.

Ove Friblad och Freddy Duwe från Tumbaortens Biodlareförening visar hur avläggare görs i en och samma bigård.

Hur ska avläggare skötas?

En avläggare är ett bisamhälle och ska skötas som ett bisamhälle.

Här kontrolleras avläggare.

Behöver jag fodra en avläggare?

Det ska finnas mat i en nyskapad avläggare, minst 2-3 kg beroende på storlek. Får avläggaren brist på mat på grund av kyla, torka eller regn, ska du förse den med foder. I första hand honungsramar och pollenramar från andra bisamhällen. Har du inte det så använder du t.ex. sockerlösning, foderdeg och eventuellt pollenersättning.

I den här filmen utökas och stödfodras avläggare.

När ska en avläggare utökas?

En avläggare ska utökas med yngelrum och/eller skattlådor när det börjar bli trångt i utrymmet som bina sitter i.

Här utökas två avläggare från en avdelad låda, till var sin egen låda.

Här görs en svärmkontroll och två avläggare i en låda.

Vad ska man ha koll på i en avläggare?

Du ska ha koll på att avläggaren har tillräckligt med mat, tillräckligt med utrymme samt en äggläggande bidrottning. Det är också en bra idé att minska flustrets storlek med flusterförminskare, så att avläggaren lättare kan skydda sig mot eventuellt röveri.

Kommer inte äggläggning igång i avläggaren, eller om bidrottning saknas, måste en äggläggande bidrottning tillsättas. Annars återstår bara att förena avläggaren med ett annat bisamhälle. 

I den här filmen delar biodlaren en 3-ramars avläggare.

Här görs yngelkontroll och avläggare hos Göran Frick i Wermdö Skeppslags Biodlareförening.

Här görs avläggare med odlade oparade bidrottningar i Huddingeortens Biodlareförening’s föreningsbigård.

Video som visar hur biodlare kan bygga egna 3-ramars avläggarlådor. Dessa avläggarlådor hålls samman under ett gemensamt specialanpassat tak. Ritningen i filmen är för rammåttet Lågnormal men kan anpassas till andra ramformat.

Honungsetiketter / Honungsetikett Honungsetikett / honungsetiketter Svensk Honung Etikett Honungsbroschyr - Honung broschyr

vensk honung Kläder Affischer Honungsbi | ALLT OM HONUNG

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: