Skumning eller klarning av honung görs inom biodling vid honungshantering. Grovsilad honung kan innehålla en hel del pollen- och mindre vaxpartiklar. Partiklarna stiger efter ett dygn upp till ytan i ett honungskärl (det säljs även specifika klarningskärl) där de kan avlägsnas genom skumning med t.ex. en degskrapa och/eller plastfolie som läggs över ytan och sedan tas bort. När partiklarna avlägsnas följer skummet med och det kan användas inom t.ex. matlagning. Används både grov- och finsil efter slungning så är det inte alltid ett måste att skumma honungen eftersom finsilen fångar upp små partiklar.
Du kanske också gillar
Honungsdagg – en källa till skogshonung
Film om honungsdagg – en av källorna till skogshonung.
Bli biodlare Läs boken Bin till nytta och nöje
447 visningar
Hur gör man mjöd?
Så gör du eget mjöd med svensk honung. Läs mer om mjöd och se receptet här.
Bli biodlare Läs boken Bin till nytta och nöje
233 visningar
Honung – hållbarhet och förvaring
Hur länge håller honung? Hur ska jag förvara honung? Kan honung bli gammal? Det är frågor biodlare ofta får. Den här filmen förklarar hur länge honung håller och hur du förvarar honung på bäst sätt. Läs mer...
1 050 visningar
- Biodling
- Bli biodlare
- Biodlingskalender
- Filmer om biodling
- Bisamhälle
- Praktisk biodling
- Biredskap
- Bikupa
- Kuptillbehör
- Honungshantering
- Vaxhantering
- Bihälsa
- Hitta lokala biodlare
- Biodlingsreportage
- Nyheter
- Länkar
- Ordlista för biodling
- Bok om biodling
- Blommor & bin
- Säljmaterial
- Allt om honung
Det senaste
ALLT OM BIODLING
Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.