Skumning eller klarning av honung görs inom biodling vid honungshantering. Grovsilad honung kan innehålla en hel del pollen- och mindre vaxpartiklar. Partiklarna stiger efter ett dygn upp till ytan i ett honungskärl (det säljs även specifika klarningskärl) där de kan avlägsnas genom skumning med t.ex. en degskrapa och/eller plastfolie som läggs över ytan och sedan tas bort. När partiklarna avlägsnas följer skummet med och det kan användas inom t.ex. matlagning. Används både grov- och finsil efter slungning så är det inte alltid ett måste att skumma honungen eftersom finsilen fångar upp små partiklar.
Du kanske också gillar
Rönnbärsgelé med honung
Rönn är en trevlig biväxt som gynnar honungsbin, fåglar och vilt i symbios. Här är ett recept på rönnbärsgelé med honung som passar bra till höstens vilt-rätter. Se receptet här. Bli biodlare Läs boken Bin till nytta...
131 visningar
Ympning av honung
Ympning är en metod inom biodling som används för att honung snabbare ska kristallisera, för att honungen ska få finkristallin och smörig konsistens samt en jämn kvalitet. Biodlare säger ympa honung, att hen...
11 555 visningar
Sektionsram
Sektionsram eller Kakhonungsram kallas en typ av ram som används av biodlare som saluför honungen i sektioner, där honungen får vara kvar i bivaxet/vaxkakan. Vid försäljning brukar det kallas kakhonung eller honung i...
694 visningar
- Biodling
- Bli biodlare
- Biodlingskalender
- Filmer om biodling
- Bisamhälle
- Praktisk biodling
- Biredskap
- Bikupa
- Kuptillbehör
- Honungshantering
- Vaxhantering
- Bihälsa
- Hitta lokala biodlare
- Biodlingsreportage
- Nyheter
- Länkar
- Ordlista för biodling
- Bok om biodling
- Blommor & bin
- Säljmaterial
- Allt om honung
Det senaste
Följ oss
Sveriges populäraste sajt om biodling. Här finns allt du behöver veta för att bli en bättre biodlare.