Skumning

Skumning av honung

Skumning eller klarning av honung görs inom biodling vid honungshantering. Grovsilad honung kan innehålla en hel del pollen- och mindre vaxpartiklar. Partiklarna stiger efter ett dygn upp till ytan i ett honungskärl (det säljs även specifika klarningskärl) där de kan avlägsnas genom skumning med t.ex. en degskrapa och/eller plastfolie som läggs över ytan och sedan tas bort. När partiklarna avlägsnas följer skummet med och det kan användas inom t.ex. matlagning. Används både grov- och finsil efter slungning så är det inte alltid ett måste att skumma honungen eftersom finsilen fångar upp små partiklar.

PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung.

Läs mer om biodling

Honungsbiets gadd
Bistick kallas det om man blir stucken Läs mer
Täckskiva - Täckbrädor - Biredskap - Biodling
Täckskiva, täckbrädor, täckduk eller innertak kallas inom biodling Läs mer
Drottningodling - Biavel - Bidrottning - Biodling
Odlingsram är en typ av ram som inom Läs mer