ALLT OM BIODLING
Biodling - Trådning av ramar

Trådning

Trådning av ramar eller tråda ramar betyder att biodlare förser bikupans ramar med kaktråd, för att vaxmellanväggar ska kunna fästas.

Film som visar hur ramar trådas lodrätt med kaktråd som spänns med trådspännare.

Hur utförs trådning?

Kaktråden träs genom borrade hål i ramlisten, antingen vågrätt eller lodrätt beroende på ramtyp, fabrikat eller hur biodlaren vill ha det. Enklast börjas ramen trådas genom två hål i över- eller underlisten (om den är hålad på det viset), båda längderna ska därifrån vara jämna och kan trådas ut mot ramlisterna på sidorna. Ändarna fästs i avståndshållare eller ramlist.

Med trådspännare spänns kaktråden mellan ramlisterna så att den inte är slapp eller sladdrig. I kaktråden smälts sedan mellanväggar av bivax fast med hjälp av en transformator.

Vilka redskap krävs för trådning?

Ska du tråda ramar rekommenderas rostfri kaktråd och trådspännare. En lämplig tång eller sax som tar metall är också bra att ha tillhands. Kaktråd och tillbehör för trådning säljs hos biredskapshandlare.

Hur lång ska kaktråden vara?

Ramarnas hålning för kaktråd skiljer sig mellan olika ramått och fabrikat, men även inom samma rammått och samma leverantör kan variationer förekomma. Det betyder antal hål och hålens position varierar och det finns ingen direkt standard för vare sig hålens position eller kaktrådens längd. Du bör alltså tillverka en mall med en trådlängd som passar just de ramarna du ska tråda.

Tillverka en mall för trådlängd

Om du gör en enkel mall för kaktråd underlättar det trådningen.

  1. Börja med att provtråda en ram för att få rätt längd på tråden. Fäst ändarna i avståndshylsor eller ramlister. Klipp bort eventuell överbliven tråd.
  2. Lossa tråden från ramen så har du rätt längd för att göra en mall.
  3. Spänn den måttade kaktråden i dess hela längd mellan två skruvar på en bräda.
  4. Ta bort kaktråden igen och häng rullen med kaktråd på den ena skruven eller spiken.
  5. Nu kan du dra ut kaktråd från rullen och kapa i den längden som du har placerat den andra skruven på.

 

error: