ALLT OM BIODLING
Solvaxsmältare - Smältning av ramar och avtäckningsvax

Solvaxsmältare

Solvaxsmältare är ett biredskap som används inom biodling, en typ av vaxsmältare där bivax smälts ur ramar med hjälp av solens värme.

Fördelar med solvaxsmältare

Solvaxsmältare är utmärkt till att efter vintern smälta gamla uttjänta, smutsiga ramar som under sommaren annars kan mögla eller angripas av vaxmott om de får ligga till höstens rensning av bivax.

Avtäckningsvax kan också snabbt smältas efter att biodlaren tvättat ur rester av honung och stödfodrat, eller tillverkat mjöd med honungsvattnet.

I och med solenergin avlastar solvaxsmälaren både elsystemet och den egna elräkningen.

En film om hur solvaxsmätare används. Solvaxsmältaren i filmen är ett hemmabygge.

Solvaxsmältarens konstruktion

Solvaxsmältaren består av en låda, invändigt klädd i plåt, där ramarna placeras på ett löst, finmaskigt nät av metall.

På lådans ovansida finns en lucka med glas där solens strålar når in och smälter bivaxet.

I botten på lådan placeras ett löst, flexibelt tråg av metall, t.ex. en bakform i aluminium, som samlar upp bivaxet. När tråget är fyllt tas det från solvaxsmältaren och får stelna. När bivaxet har stelnat kan det brytas ut tråget i block.

Solvaxsmältare

Ritning på solvaxmältare

Här ovan visas en principskiss på hur du kan bygga en egen solvaxsmältare. Dimensionerna anpassas till det rammått som används i biodlingen.

Som virke används lämpligt trä. Tvåglasfönster på luckan och isolering i botten ger bra värme. Använd inte treglasfönster och/eller glas som stänger ute värme, det gör solvaxsmältaren oanvändbar.

Ett lastpall som underlag eller ett stativ som vrids efter solens gång kan fungera som underlag. En bit bräda eller sluttande mark räcker annars gott för lutning mot solen så att det smälta bivaxet kan rinna ner i ett tråg.

Solvaxsmältare för bivax | ALLT OM BIODLING

Plåtslagaren har tillverkat en invändig plåt som leder ner det smälta bivaxet i ett tråg i botten på solvaxsmältaren. Ett nät under ramarna fångar upp det mesta av kokongerna som faller ur ramarna.

Solvaxsmältare

Solvaxsmältare med ursmält bivax som stelnat till block.

Solvaxsmältare för bivax| ALLT OM BIODLING

Bygger du en stor solvaxsmältare i trä blir den lätt ganska tung. Om du fäster en lastpall på undersidan blir den lättare att transportera ut och in från vinterförvaring med en kärra. Lastpallen gör dessutom att solvaxmältaren inte ligger direkt mot fuktig mark.

error: