ALLT OM BIODLING
Kakras - Falskt bivax - Fuskvax

Kakras

Kakras eller kakfall kallas det inom biodling när vaxkakor av bivax i bikupan rasar, faller eller kanske bättre utryckt sjunker ihop. Kakras kan i sällsynta fall ske vid t.ex. överhettning p.g.a. dålig luftväxling vid t.ex. transport av bisamhällen men risken är stor att det rör sig om förfalskade mellanväggar. Det falska bivaxet klarar inte honungens tyngd eller kupvärmen och sjunker ihop ungefär som att det smälter. Det förekommer flera fall där biodlare beställt bivax från butiker i Sverige och utomlands och fått ramar med kakras. Analyser visar ofta att det är falskt bivax utblandat med paraffin, alltså inget man bör använda till varken biodling eller hudvård.

Bilden ovan visar kakras inträffat 2017 med förfalskade vaxmellanväggar som en nybliven biodlare köpte hos den relativt nya butiken Bikupa.eu. Men även mer kända biredskapsförsäljare har tidigare råkat sälja falskt bivax. Risken ökar särskilt i tider med vaxbrist då importen ökar.

Köp alltid mellanväggar hos seriösa återförsäljare eftersom det förekommer fusk med bivax där det blandats ut med t.ex. paraffin. Falsk, utblandat bivax kan resultera i ”kakras” i bikupan. Det falska bivaxet smälter i kupvärmen och vaxkakan sjunker ihop till skillnad mot äkta mellanvägg. Falskt bivax är en katastrof för både bisamhälle och biodlare, eller den som gör egen bivaxsalva eller bivaxljus. Även seriösa återförsäljare kan och har såklart sålt falskt bivax men är det en återförsäljare i Sverige är det troligtvis lättare att få pengarna tillbaka och ersättning bör också begäras för förlorade bisamhällen och/eller förstörd honungsskörd. Misstänker du att du köpt falskt bivax kan du kontakta Bihälsokonsulenten hos Jordbruksverket, skicka in ett prov och få det testat.

error: