ALLT OM BIODLING
Biredskap - Utrustning för Biodling

Biredskap

Biredskap, biodlingsredskap eller bimaterial kallas utrustning och redskap för biodling. Som nybliven biodlare behöver du minst en bikupa och kuptillbehör, arbetskläderkupkniv, biborste och rökpustHonungslungare kan du fråga din lokala biodlareförening om de har en att hyra ut till medlemmar första året. En del biodlare erbjuder även legoslungning.

Det finns en mängd biredskap för olika behov. Med tiden du märker vilken utrustning du behöver (eller inte behöver) till din biodling. Många biodlare tycker att specialtillverkade biredskap som biborste, kaktång, bihandskar och kupkniv är utmärkta. Medan en del föredrar att bygga sina egna bikupor och nöjer sig med en fjäder eller lövkvist, bara händer och kanske en vanlig morakniv. Även kuptyper som marknadförs som mindre materialsportiga, kräver de kanske kringutrustning som t.ex. fruktpress för att pressa honung, kärl och kranar för att tappa och burka honung, redskap för att smälta och rensa bivax osv.

Film om biredskap – utrustning för biodling.

En fördel kan vara att välja rammått på ramar och kupdelar som biodlare du köper bin av använder. Men det är upp till var och en att prova sig fram till vilken typ av material man trivs att jobba med. Välj utrustning som fungerar rationellt i storleken på biodlingen som ska bedrivas. Biodlareföreningarnas möten är bra tillfällen att se och diskutera olika biredskap.

Biredskap som används i de flesta biodlingar; bikupor som består av minst 4 lådor (om du väljer lågnormal som rammått), med ramar, takbotten, bitömmarbotten, vaxmellanväggar, spärrgaller, täckskiva, fodrare, kuppallbihatt/slöja, rökpustkupkniv, biborstehonungsslunga, avtäckningsgaffel, avtäckningsbricka, honungssil, honungskärl, honungsrörare, refraktometer, honungsburkar, lock och kartonger till honungsburkar.

Länkar till biredskapsförsäljare hittar du här och på kartan med biodlare. De flesta har nätbutiker och en del har återförsäljare om du bor långt ifrån. Det är vanligt att medlemmar i lokala biodlareföreningar sambeställer utrustning eller ordnar resor till biredskapsbutiker för att få bra fraktpriser. Startpaket brukar finnas till den som vill börja med biodling.

Exempel på de vanligaste biredskapen

Bikupa
Bikupa
Låda
Låda/sarg
Ramar
Ramar
Botten
Botten
Bitömmarbotten
Bitömmarbotten
Vaxmellanväggar
Vaxmellanväggar
Spärrgaller
Spärrgaller
Täckbrädor
Täckskiva/täckbrädor
Fodrare
Fodrare
Bislöja / arbetskäder
Bislöja/arbetskläder
Rökpust
Rökpust
Kupkiv
Kupkniv
Honungsslungare
Honungsslungare
Avtäckningsgaffel
Avtäckningsgaffel
Avtäckningsbricka
Avtäckningsbricka
Honungsrörare
Honungsrörare
Honungskärl
Honungskärl
Honungssil
Honungssil
Refraktometer
Refraktometer
Honungsburkar
Honungsburkar
Kartonger
Kartonger
Honungsetiketter / Honungsetikett Honungsetikett / honungsetiketter Svensk Honung Etikett Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM BIODLING

Sverges trevligaste sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING

Sveriges trevligaste sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.   Läs mer

error: