Stöld av bisamhällen

Biodling - Stöld och skadegörelse

Stöld av bisamhällen är mycket vanligt utomlands och blir tyvärr vanligare även i Sverige. Till exempel bestals en biodlare på 58 bisamhällen i Teckomatorp och 53 samhällen i Alnarp. En användare på SBR´s forum skriver att han bestulits på 9 bisamhällenHuddingeortens biodlareförening har blivit av med kupor flera gånger i föreningsbigården. 250 kg honung stals från en källare i Nybro. Listan blir längre för varje år, klicka här för att se fler omskrivna kupstölder. Även vi (ALLT OM BIODLING) är drabbade då en grönmålad Töreboda EPS-kupa på en låda med specialbyggt tak med tjärpapp stals under hösten 2015. Bikupan syns i denna film, har du sett den får du gärna höra av dig, hittelön utlovas.

Det är troligen personer med biodlingserfarenhet som utför stölderna eftersom ingen okunnig har användning av bisamhällen och kan hantera bin. Det är ett trist faktum att oseriösa biodlare inte tvekar att stjäla bisamhällen. I fall där större mängder bikupor stjäls krävs lastbil, truck, lokaler och mark för att placera eller processa materialet. Så det är i dessa fall organiserade brottslighet, som drabbar svenska biodlare, likt det svenska samhället i övrigt. Mycket troligt att det rörs sig om internationella ligor inriktade på svenskt lantbruk när det rörs sig om så många bikupor.

Vandalisering av bikupor förorsakad av människor såväl som björnar, fåglar eller grävling förkommer också, läs mer här.

Bikupa stulen

Stöd av bin är skamligt. Inte sällan är det nybörjare som drabbas. En nybörjare köpte 3 bisamhällen i början av sommaren och blev bestulen på samtliga. Till och med vintermaten som består av socker stjäl man ur kupan. Bilden visar en kupa som står på nergrävda plintar försedd med kedja och hänglås. Bedrövligt att bikupor ska behöva sådant fängsel men vad gör man mot girigheten?

Apisafe GPS Tracker

Apisafe GPS Tracker – exempel på GPS tracker att placera i bikupor. Foto: Lyson.

Burrel Åtelkamera

Exempel på åtelkamera för att övervaka bigårdar på avlägsna platser. Foto Burrel.

Förebyggande av stölder och skadegörelse

Det är en fördel att placera bigårdar i närheten av människors bostäder och tillsyn men dessa platser är inte alltid tillgängliga eller de bästa dragplatserna för honungsbin.

Spännband och fixering av bikupor minskar risken att de faller isär om de välts av vind, djur eller människor.

Stöldmärkning med brännstämpel är en bra början. Bränd personlig märkning gör bikupor och ramar mindre attraktivt för tjuvarna att stjäla, använda eller sälja vidare. DNA-märkning kan kanske avskräcka ytterligare men känns lite overkill.

Övervakningskameror för utomhusbruk är effektivt på den egna tomten om bigården är nära bostaden. När du använder kameraövervakning på din tomt/mark skall du informera allmänheten med en skylt, vilket också verkar avskräckande för tjuven.

Åtelkameror kan skicka bilder/filmer via mail eller mms om någon rör sig i bigården. Kan vara praktiskt i utbigårdar långt ute i naturen.

GPS-trackers är en förhållandevis billig försäkring för stora biodlingar. GPS-trackern skickar meddelande om bikuporna flyttas. Det räcker ju med en dold tracker i en bikupa per bigård. Det finns speciallösningar för biodling, som till exempel Beehive GPS Tracker, Apisafe GPS Tracker, QGPS Hive Theft Tracking, BeeGuard med flera. Funktionen är i grunden den samma som “vanliga” GPS-trackers kompletterat med appar för smartphones mm. När det här skrivs är speciallösningarna oftast utvecklade för andra länder än Sverige men de kommer förhoppningsvis på den svenska marknaden, hos Svenska biredskapsförsäljare, i framtiden.

Tekniska lösningar är dyra investeringar för den småskaliga biodlaren men är mer eller mindre ett måste för större biodlingar eftersom bisamhällena ofta står obevakade i naturen. Någon form av stöldmärkning, kameraövervakning, GPS-tracking och varningsskyltar bör ha goda avskräckande effekter. Använder biodlaren kameror så blir det ju även intressant att se djurlivet i trädgården, bigården eller sommarstället när man inte är på plats.

Utomhuskamera

Exempel på övervakningskamera för utomhusbruk och med dag/natt-funktion. Foto D-link.

Stöldmärkning med brännstämpel

Exempel på brännstämpel för stöldmärkning av bikupans delar. Foto Hammargrens stämplar.

PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung.