ALLT OM BIODLING
Arbetskläder för biodlare / biodling

Bislöja

Bislöja, bihatt eller kåpa är den viktigaste delen av biodlarens typiska klädsel som många säkert känner igen. Bislöjan är till för att skydda biodlaren huvud och hals mot honungsbinas bistick. Biodling är en mysig sysselsättning men rätt skyddskläder måste alltid finnas tillhands när biodlaren arbetar vid bikupan.

En kort introduktionsfilm om arbetskläder för biodling.

Hur är bislöjor utformade?

Bislöjor har ett tunt nät runt biodlarens huvud, likt ett myggnät på en mygghatt. Slöjan hålls upp av en hatt eller en båge i en kåpa. En bislöja kombineras oftast med en jacka, overall eller anorak, men det finns också modeller utformade som en lös bihatt eller bislöja. Biodlarens händer skyddas med bihandskar. Vi kan kalla alla dessa plagg för skyddskläder, arbetskläder eller bikläder.

Ljusa färger och släta material används i regel till kläder för biodling. Mörka tyger och lurvig struktur kan irritera bina, göra att dom fastnar lättare och därmed sticker. Tyget i bikläder kan vara av naturmaterial som bomull och/eller nylon (plast). Muddar, dragkedjor och kardborreband minskar risken för att bin kryper in på biodlarens kropp.

Passformen i arbetskläder för biodling är stor, lös och ledig. Inte bara för att ordinarie kläder ska kunna rymmas på insidan vid behov, utan även för att tyget inte ska ligga tajt mot biodlarens kropp. Om tyget ligger tätt mot biodlarens hud, finns en risk att arbetsbiets gadd kan stickas genom tyget.

Beroende på leverantör finns bikläder tillverkade i dam-, herr- och barnstorlekar. För den som ska köpa sig bikläder är rådet att prova kläder innan inköp, hos biredskapsbutikerna och deras återförsäljare för aktuella storlekar, alternativt andra biodlare eller biodlareföreningar. Och som vi nämnde tidigare, kläderna ska inte sitta tajt, du ska vid behov kunna använda ordinarie ytterklädsel under overallen eller jackan under kallare tider.

Bislöja - Bihatt - Biodlarkläder - Biredskap

Exempel på olika bikläder med slöjor eller kåpor från tillverkaren MS Biredskapsfabriken i Töreboda.

Kläder för biodlarens säkerhet

Nybörjaren bör alltid vara klädd i heltäckande skyddskläder för sin egen säkerhet. Som du säkert har observerat så arbetar många erfarna biodlare tillfälligt med slöja nedfälld och utan bihandskar om bina är fromma. Men temperamentet hos bina varierar och det är biodlarens ansvar att skydda sig själv och eventuella andra personer i bigården på bästa sätt. Ett eller flera bistick på kritisk plats på kroppen kan vara livshotande, särskilt om du är allergisk mot bistick. Allergi mot bistick kan dessutom utvecklas med tiden.

Inget garanterat skydd

Biodlarens kläder är vad som brukar kallas ”bitäta”, så att bina inte ska kunna krypa in på kroppen. Men observera att arbetskläder för biodling ger inget garanterat skydd. Ibland är olyckan framme och den som är biodlare måste räkna med att bli stucken ibland. Slöjan kanske inte har varit stängd ordentligt, eller bin kanske följer med kläderna hem efter arbetet med bikuporna, sådana situationer är inte ovanligt. Det kan hända att biodlaren lyckas undvika bistick långa perioder, men då är biodlaren ganska ordentlig och noggrann, och har säkert lite tur också.

Freddy Duwe berättar om biodlarkläder av märket BBWear.

Var säljs skyddskläder för biodling?

Bislöjor, bihattar eller kåpor kombinerat med jackor, overaller eller anoraker säljs hos biredskapsförsäljare och deras återförsäljare.

error: