ALLT OM BIODLING
Ramar - Rammått - Ramformat - Ramtyper - Biodling - Biredskap

Ramar

Ramar används inom biodling i bikupor för att stabilisera vaxkakor och förenkla biodlarens arbete med bisamhällen.

Varför används ramar i biodling?

Ramar ger vaxkakorna en stabil form som kan hanteras utan att brytas sönder. Ramen kan vändas, vridas och flyttas vid t.ex. undersökning, utökning, skattning, slungning vid honungsskörd eller skapande av avläggare.

Film om ramar och rammått/ramformat/ramtyper.

Hur används ramar?

Ramar i trä säljs i olika rammått, färdigspikade eller som ospikade ramlister som biodlaren får spika ihop på egen hand.

Har biodlaren virke och rätt verktyg kan denne givetvis såga, hyvla och spika ihop sina helt egna ramar. Biodlaren har således möjlighet att vara självförsörjande från träd till färdig ram.

Träramar är oftast trådade med kaktråd så att vaxmellanväggar kan fästas genom att smältas in. Arbetsbina bygger sedan ut vaxkakan på båda sidor av vaxmellanväggen.

Ramar utan spik och kaktråd kan också konstrueras om så vill men kan vara lite knepigare att få till. Träplugg kan ersätta spik och frästa spår håller vaxmellanväggen på plats.

Träramar kan smältas ut, tvättas och återbrukas i biodlingen så länge dom håller. När träramen inte håller längre kan den användas till mindre snickerier, och slutligen till uppvärmning med vedkamin eller matlagning med vedspis i självhushållet.

En film som visar hur färdigsågade ramlister spikas till ramar i en ramform.

Plastramar

Ramar med vaxmellanvägg tillverkade av plast är förpräglade med cellmöster. Ramarna penslas eller rollas med bivax för att stimulera binas vaxbygge. Plastramar kan vara knepigare att rengöra och sterilisera än trä. Miljömässiga nackdelar kan vara fossilt ursprung till plasten och att mikroplaster sprids vid hantering av ramarna.

Topplister

Det finns även metoder där bara en övre ramlist, som används i topplistkupor, en variant av trågkupa, där ramarna hängs in i bikupan på längden. Topplisten kan inte vridas på samma sätt som ramar med fyra lister och måste hanteras varsamt för att inte vaxkakan skall brytas loss från listen.

Även topplister kan behöva prepareras med en remsa vaxmellanvägg eller pensling för att bina ska stimuleras att bygga ut vaxkakan.

Biodling utan ramar

Bisamhällen kan också hållas utan ramar i en klassisk bistock eller halmkupa. Skillnaden är att vaxbygget inte kan undersökas och skötas lika rationellt och måste brytas sönder vid skattning.

Ett mellanting är att ramar enbart används i yngelrummet, och bina bygger ett fritt vaxbygge i en vanlig skattlåda utan ramar. Vaxbygget i skattlådan pressas eller krossas sedan vid skörd.

Var säljs ramar?

Ramar i olika mått säljs hos biredskapsförsäljare om inte biodlaren tillverkar dom på egen hand.

error: