ALLT OM BIODLING
Puckelsamhälle - Bisamhälle - Biodling

Puckelsamhälle

Puckelsamhälle kallas det inom biodling, när bidrottningen i ett bisamhälle bara lägger drönare (drönarmor), eller där bidrottning saknas och arbetsbin har börjat lägga ägg. Namnet puckel kommer av att drönarcellernavaxkakan buktar ut som pucklar. Under sommar och hösten kan man köpa en parad bidrottning hos andra biodlare. Tidigt på våren finns sällan bidrottningar till salu så då finns andra lösningar:

Situation 1

Om det finns en bidrottning och den endast lägger obefruktade ägg, måste biodlaren ta bort den från bisamhället. Annars föds det bara drönare och bisamhället går under. Sedan kan biodlaren välja bland följande alternativ:

  1. Bisamhället kan förenas med ett annat bisamhälle där bidrottning finns.
  2. En eller flera ramar med ägg och spätt yngel kan tillsättas från ett annat bisamhälle så att bina kan föda upp en ny drottning.

Situation 2

Finns ingen drottning och arbetsbin har börjat lägga obefruktade ägg, förenas samhället med ett annat bisamhälle. När arbetsbin har börjat lägga ägg är det svårare att få dom att mata upp en ny drottning ur en tillsatt yngelram så förening är då det bästa alternativet.

Situation 3

Är man nybörjare bara har ett bisamhälle på våren blir det svårare. Den ända räddningen är då en annan biodlare som eventuellt har bisamhällen att sälja, eller att förena det pucklande bisamhället med. Görs ingen åtgärd blir det till slut bara drönare som söker sig till andra bisamhällen och du får en tom bikupa.

Situation 4

Har biodlaren ingen möjlighet att skaffa ny bidrottning, yngelramar eller bisamhälle är det troligtvis kört. Det är bara att hoppas att bisamhället överlever och försöka utföra åtgärder när det är möjligt igen.

Honungsetiketter / Honungsetikett Honungsetikett / honungsetiketter Svensk Honung Etikett Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM BIODLING

Sverges trevligaste sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING

Sveriges trevligaste sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.   Läs mer

error: