ALLT OM BIODLING
Rambärarlister - Biredskap - Biodling

Rambärarlister

Rambärarlister är ett biredskap som används inom biodling, för att hänga ramar med vaxkakor i en låda/sarg till bikupa.

Varför används rambärarlister i bikupor?

Rambärarlister gör att biodlaren lättare kan skjuta ramarna fram och tillbaka i lådan vid genomgång av bisamhället. Det finns också rambärarlister med fasta avstånd för bigång mellanramarna, men dessa kan inte skjutas fram och tillbaka som på en slät list.

Rambärarlister gör att ramarna inte kittar fast av propolis och bivax så hårt, eftersom ytan som honungsbina bygger fast inte blir så stor. Rambärarlister skapar också ett utrymme så att biodlaren lättare kan bräcka loss ramarna med kupkniv vid genomgång av bisamhället.

Film som visar några olika typer av rambärarlister.

Hur ser rambärarlister ut och var ska dom monteras?

Utformningen och infästningen för rambärarlister skiljer sig mellan olika fabrikat och hemmabyggen. Rambärarlister är ganska ofta T- eller L-formade lister i metall eller plast. Men rambärarlister kan även vara en vanlig tunn list i trä av hårt träslag som t.ex. ek.

Rambärarlisterna fästs i överkant på två motsvarande insidor av lådans sargar och ramarna hänger mellan listerna.

Måste jag köpa till rambärarlister till min bikupa?

Nej, oftast medföljer två stycken rambärarlister per låda/sarg eller kompletta bikupor. Antingen är de förmonterade eller så finns utfrästa eller gjutna spår där rambärarlisten trycks in eller spikas fast. Det finns även kuptyper utan rambärarlist där ramarna hänger på en fals i sargen.

Var säljs rambärarlister?

Lösa rambärarlister brukar säljas som tillbehör eller reservdelar hos biredskapsförsäljare.

Följ oss

Sveriges populäraste sajt om biodling. Här finns allt du behöver veta för att bli en bättre biodlare.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: