ALLT OM BIODLING
Honung - EAN - Streckkod - GS1

EAN / streckkoder

EAN (EAN-koder, European Article Number eller streckkod) är ett nummersystem för artiklar som utges av den internationella organisationen GS1. EAN heter numer egentligen GS1-nummer, men oftast säger man EAN i alla fall. Som småskalig hobbybiodlare som bara skänker eller säljer mindre mängder honung till t.ex. familj, vänner och grannar behöver du inte ha EAN på dina honungstiketter. Säljer du däremot honung i burk till butiker brukar EAN vara ett krav på förpackningen.

EAN-koder till din svenska honung kan du beställa via t.ex. Biodlingsföretagarna eller Sveriges Biodlares Riksförbund, om du är medlem i någon av föreningarna. Observera att EAN från dessa föreningar endast får användas på din svenska honung och inte sammansatta produkter som t.ex. smaksatt honung eller andra biprodukter som bivax, pollen och propolis. Fördelen med att beställa EAN via biodlareföreningarna är att det är enklare och billigare än att skaffa dom direkt via GS1 Sweden. En nackdel kan som sagt vara att koderna endast gäller svensk honung, vilket alltså inte innebär smaksatt honung eller övriga biprodukter.

För att skapa bildoriginal av dina EAN-nummer som du får av föreningarna eller GS1 kan du använda gratistjänster som t.ex. Online barcode generator. EAN-13 brukar vara det vanliga. Spara filen som EPS för att få en fil som kan skalas upp eller ner utan försämrad kvalitet. EAN-koden kan beskäras i höjdled om du vill ha ett diskretare intryck på honungsetiketten. Beroende på honungsburkens form kan EAN-koden vridas i höjdled för att scanningen ska fungera optimalt i butiken.

Beställ etiketter till din honung

Följ oss

Sveriges populäraste sajt om biodling. Här finns allt du behöver veta för att bli en bättre biodlare.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: