ALLT OM BIODLING
Biodlingskalender - November

Biodlingskalender: November

“De rika, nu mycken honung av mig köper,
 jag hugger ved, till elden jag löper, 
till bad och okyskhet vill jag dig icke råda, 
eller taga drick och åderlåta.”

 Lär av bondepraktikan och tag ledigt från bina denna månad. Men det finns ju alltid något att göra i biodlingen om du inte har gjort det tidigare, som t.ex.; varroabekämpning med oxalsyra och räkning av nedfall, vaxhantering mm.

Se också till att bikuporna är skyddade mot skadedjur. Musskydd är alltid att rekommendera och ifall fåglar angriper kan ett finmaskigt hönsnät behövas. Använder du bikupor som har speciella flusterskydd så kan dessa användas, de skyddar även flustret mot snö, men också mot stark sol som kan locka fram bina under den sena vintern. I den varma hösten har grävlingen inte börjat sin vintersömn. Hen är aktiv, sugen på det som ryms i ett bisamhälle och har styrkan att demolera en kupa för att stilla sin hunger. Är biodlingen i ett björnrike är extra uppmärksamhet påkallad även om man har elstängsel, så vidare man inte har byggt ett bihus av en björnsäker container.

Summera årets skötselkort – hur många kontroller, bisvärmar, avläggare och honungsskördar blev det? Förbered nästa års skötselkort med grunduppgifter från årets avslut.

I övrigt blir det allt mer tid för inomhusaktiviteter som hör den mörka årstiden till. Konsumtion och försäljning av biprodukter. Bivax– och propolis-pyssel. Prova nya honungsrecept – byt ut socker mot honung i matlagningen. Men glöm inte att ta ledigt ibland och vila upp dig framför brasan medan det kalla novemberregnet faller.

Att göra i november

Se filmtips för november nedan och läs mer om biåret i Biodlingskalendern.

Varroabekämpning med oxalsyraförångare.

Sätt musskydd på bikuporna.

Smält bivax ur gamla ramar med ångvaxmältare under vinterhalvåret.

Summera årets skötselkort.

Information om utsot.

Rullade bivaxljus av vaxmellanväggar är en trevlig höst- och vintersyssla.

Brygg eget honungsvin – mjöd.

Gör egen propolistinktur.

Prova att bakar eget knäckebröd med egen honung. Se receptet hos ALLT OM HONUNG.

Honungsetiketter / Honungsetikett Honungsetikett / honungsetiketter Svensk Honung Etikett Honungsbroschyr - Honung broschyr

vensk honung Kläder Affischer Honungsbi | ALLT OM HONUNG

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

error: