Här har vi samlat lektioner för nybörjarkurser i biodling som videos. Lektionerna är anpassade för boken Bin till nytta och nöje, samt dess kursplan och presentationer för kursledare. Du bör när du har möjlighet alltid gå en fysisk kurs, där du får lära dig umgås med och sköta honungsbin under ledning av en erfaren kursledare. Hör med lokala biodlareföreningar om vilken utbildning dom erbjuder. Använd filmerna som ett komplement, när inte vanliga lektioner kan hållas, om du missat någon lektion, eller vill friska upp dina kunskaper. Har du frågor är du välkommen att ställa dom i kommentarsfältet vid respektive film på YouTube-kanalen. Med YouTube Premium kan du titta utan reklampauser och även offline när uppkoppling saknas.
Teoretisk lektion 1/6. Här går vi igenom; Biodlingens utveckling, Honungsbin och andra bin, Biodlingens organisationer, Biodling som hobby och Hur du köper bin. Läs även samma kapitel i Bin till nytta och nöje.
Teoretisk lektion 2/6. Här går vi igenom; Biet som nyttodjur, Biodling som hobby, Tre viktiga vägval och Biredskap – utrustning för biodling. Läs även samma kapitel i Bin till nytta och nöje.
Teoretisk lektion 3/6. Här går vi igenom; Året runt i bigården, Höst, Vinter, Vår och Försommar. Läs även samma kapitel i Bin till nytta och nöje.
Teoretisk lektion 4/6. Här går vi igenom; Året runt i bigården (fortsättning), Högsommar, Sensommar, Höst, Invintring (se lektion 3) och Vaxhantering. Läs även samma kapitel i Bin till nytta och nöje.
Teoretisk lektion 5/6. Här går vi igenom; Honung, Sorthonung, Honungshantering, Honungens användning och Andra biprodukter. Läs även samma kapitel i Bin till nytta och nöje, samt boken Honung.
Teoretisk lektion 6/6. Här går vi igenom; Bihälsa (sjukdomar, skadegörare och fiender), Bivax och vaxhantering, Bivaxets användning samt Blommor och bin. Läs även samma kapitel i Bin till nytta och nöje, samt boken Honung.
Praktisk lektion: Vårundersökning. Här kontrolleras fyra bisamhällen och bottnar byts på bikuporna. Läs även sidorna 89-95 i boken Bin till nytta och nöje.
Praktisk lektion: Utökning med skattlåda. När fruktträd och maskrosor blommar ökar bimängden i bisamhället snabbt. Årets nybörjarkurs följer de bisamhällen vi mötte i lektion 6, den 23:e april 2020 i Huddingeortens biodlareförenings bigård. De kan nu samla ett överskott i skattlådor som vi ska utöka samhället med. Läs sidorna 96-102 i boken Bin till nytta och nöje.
Praktisk lektion: Avläggare. Vi följer ett av de bisamhällen vi mötte i tidigare lektioner 6 och 7, 2020 i Huddingeortens Biodlareförenings bigård. Syftet med avläggare behöver inte vara att utöka bigården. Svärmceller i bisamhället visar deras vilja till förökning. Vi skapar ett nytt bisamhälle, ger det nya samhället en bostad och slipper jaga bisvärmar i träd och buskar. Läs sidorna 108-109 i boken Bin till nytta och nöje.
Praktisk lektion: Invintring. Vi följer de bisamhällen vi mötte i tidigare lektioner 6, 7, och 8 under sommaren 2020 i Huddingeortens biodlareförenings bigård. Vi invintrar två av de avläggare vi gjort med årets bidrottningar. Läs sidorna 80-85 och 154-161 i boken Bin till nytta och nöje.
Kursplan Presentationer för kursledare