ALLT OM BIODLING
Biodling - Varroabekämpning på våren

Varroagaller

Varroagaller eller varroainlägg är ett biredskap som används i biodling för varroakontroll före och efter varroabekämpning. Varroagaller är en nät- eller gallerförsedd ram med en platta under som samlar upp döda, nedfallna varroakvalster så att biodlaren kan se om bisamhället är angripet av varroa.

Film om varroagaller.

Varroagallret placeras i bikupans botten, under hela året, eller t.ex. två veckor på sensommaren. Varroakvalsterna räknas direkt på varroagallret eller så hälls nedfallet i en burk med T-röd. Varroakvalsterna flyter upp och övrigt nedfall sjunker. Är det mer än 20 kvalster som faller ner under två veckor kan det vara god idé att bekämpa varroa i bisamhället.

Under varroabekämpning och en tid efter används varroagaller för att bedömma effekten av varroabekämpningen. En del bottnar har förberedd plats för ett varroagaller eller en utdragbar skiva och kallas ibland för varroabotten. Varroagaller säljs hos biredskapsförsäljare om inte biodlaren tillverkar egna.

Här kontrolleras angreppsgraden av varroakvalster i varroanedfall på varroagaller.

Varroagaller - Biredskap - Biodling

Bilden överst på sidan visar ett inköpt varroagaller i plast, denna bild visar ett hemgjort varroagaller tillverkat av en pappskiva och ett nät häftat på trälister i kanterna. Vill man bara kontrollera nedfall under en kort period, t.ex. några dagar vid varroabehandling, kan det gå bra med ett vanligt papper om det är trångt med utrymme i bikupans botten.

Honungsetiketter / Honungsetikett Honungsetikett / honungsetiketter Svensk Honung Etikett Honungsbroschyr - Honung broschyr

vensk honung Kläder Affischer Honungsbi | ALLT OM HONUNG

ALLT OM BIODLING

Sverges bästa sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.   Läs mer

error: