ALLT OM BIODLING
Vaxsmältare - Bivax -Biredskap - Biodling

Vaxsmältare

Vaxsmältare kallas biredskap som inom biodling används för att smälta bivax. Vaxsmältare finns i olika varianter och storlekar för ett eller flera användningsområden, t.ex; vid ursmältning av bivax ur vaxkakor, smältning av avtäckningsvax och vildbygge, separering av kanderad honung från vaxkakor, smältning inför gjutning eller valsning av vaxmellanväggar, eller smältning inför tillverkning av bivaxsalva, bivaxpolish mm. Vaxsmältare finns drivna av solens strålar (solvaxsmältare), elektricitet eller ånga från ånggenerator (ångvaxsmältare).

Exempel på olika vaxsmältare som inom biodling används för att smälta bivax.

Solvaxsmältare är en enkel lösning som är gratis i drift (solens värme) och som passar många biodlare. Solvaxsmältare fungerar dock endast under varma, soliga dagar och är inte alltid tillräckligt för större biodlingar med många bisamhällen. Solvaxsmältare kan byggas på egen hand eller köpas färdigbyggda hos biredskapsförsäljare.

Vaxsmältare med ånggenerator eller ångvaxsmältare är bra för biodlare som vill kunna smälta bivax året runt. Även ångbaserade vaxsmältare kan byggas på egen hand eller köpas färdigbyggda hos biredskapsförsäljare, i olika storlekar för olika behov.

Ibland hinner inte honung skördas innan den kristalliserar i vaxkakorna. Biodlare Björn Flood på Beady AB drabbades av lunginflamation vid midsommartid 2018, vilket resulterade i 400 ramar med kanderad honung. Det mesta kunde dock bärgas då sommaren var ovanligt lång och varm. Här visas hur honungen och bivaxet smälts från plastramar i vaxsmältare.

Honungsetiketter / Honungsetikett Honungsetikett / honungsetiketter Svensk Honung Etikett Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM BIODLING

Sverges trevligaste sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING

Sveriges trevligaste sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.   Läs mer

error: