ALLT OM BIODLING
Vaxsmältare - Bivax -Biredskap - Biodling

Vaxsmältare

Vaxsmältare kallas biredskap som inom biodling används för att smälta bivax. Det finns många olika vaxsmältare för olika behov och användningsområden så här försöker vi ge dig en översikt.

Introduktionsfilm till olika vaxsmältare som används för att smälta bivax inom biodling.

Vaxsmältare - Bivax -Biredskap - Biodling

Varianter av vaxsmältare

Vaxsmältare finns i olika varianter och storlekar för ett eller flera användningsområden, t.ex; vid ursmältning av bivax ur vaxkakor, smältning av avtäckningsvax och vildbygge, separering av kanderad honung från vaxkakor, smältning inför gjutning eller valsning av vaxmellanväggar, eller smältning inför tillverkning av bivaxsalva, bivaxpolish mm.

Smältkraft från sol, el, ånga eller spisvärme

Vaxsmältare finns drivna av solens strålar (solvaxsmältare), elektricitet med termostat, ånga från en ånggenerator (ångvaxsmältare), eller mindre dubbelmantlade smältkannor som värms på spis.

Solvaxsmältare är en enkel lösning som är gratis i drift (solens värme) och som passar många biodlare. Solvaxsmältare fungerar dock endast under varma, soliga dagar och är inte alltid tillräckligt för större biodlingar med många bisamhällen. Solvaxsmältare kan byggas på egen hand eller köpas färdigbyggda hos biredskapsförsäljare.

Vaxsmältare med ånggenerator eller ångvaxsmältare är bra för biodlare som vill kunna smälta bivax året runt. Även ångbaserade vaxsmältare kan byggas på egen hand eller köpas färdigbyggda hos biredskapsförsäljare, i olika storlekar för olika behov.

Ibland hinner inte honung skördas innan den kristalliserar i vaxkakorna. Biodlare Björn Flood på Beady AB drabbades av lunginflamation vid midsommartid 2018, vilket resulterade i 400 ramar med kanderad honung. Det mesta kunde dock bärgas då sommaren var ovanligt lång och varm. Här visas hur honungen och bivaxet smälts från plastramar i en större modell av vaxsmältare.

Smältkanna är ett mindre redskap att smälta bivax med som hobby, när du tillverkar bivaxljus och bivaxsalva, eller använder bivax för textil- och trävård.

Följ oss

Sveriges populäraste sajt om biodling. Här finns allt du behöver veta för att bli en bättre biodlare.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: