ALLT OM BIODLING
Bikupa / Bikupor - Biodling

Bikupa

Bikupa, kupa, bibostad, bihus eller apiarium kallas bostaden som biodlare tillhandahåller för sina bisamhällen. I naturen lever honungsbin oftast i vaxkakor som de bygger i ihåliga träd eller fritt där klimatet tillåter. Den ursprungliga biodlingen bedrevs i träden där honungen rövades. Eftersom det är riskabelt och krångligt att klättra i träd utvecklades bikupor tillverkade av trästockar, lera eller halm. Bikupan utvecklades vidare till att innehålla ramar för att inte bryta sönder binas vaxkakor och störa bina i onödan. Honungsbin i Sverige är idag husdjur och beroende av att biodlare förser dom med husrum i form av bikupor. Det beror dels på grund av det storskaliga skogsbruket och människans utbredning där honungsbinas naturliga boplatser – naturlig, opåverkad skog med gamla lövträd i större sammanhängande områden, i princip helt saknas. Men också på grund av att den befintliga underarten av honungsbin i norden, det nordiska biet, har konkurrerats ut av importerade raser. Samt på grund av skadedjur och sjukdomar som t.ex. varroakvalster och yngelröta.

Vandringskupa

Vandringskupa eller vandringsbikupa, även kallad uppstaplingskupa, är den vanligaste varianten av bikupor som dagens biodlare använder för rationell hantering av bisamhällen. En vandringskupa av uppstaplingsmodell kan byggas på med fler lådor allteftersom bisamhället växer. Vandringskupor tillverkas av trä, plast och metall. Fördelen med vandringskupan är enkelheten, vikten och priset, att den kan flyttas (”vandras”) men även användas som en stationär bikupa. Vandringskupor säljs hos i princip alla biredskapsförsäljare och lådor från olika fabrikat brukar kunna kombineras i samma rammått.

Stationär bikupa

Stationära bikupor är ämnade för en fast uppställningsplats och brukar vara större och tyngre än bikupor av vandringsmodell. En stationär bikupa brukar bestå av ett fast, skyddande, isolerande och vackert ytterhus med oisolerade lådor placerade inuti. Stationära bikupor finns ofta som trågkupor och även som uppstaplingsmodell. De stationära bikuporna var vanligare förr men tillverkas fortfarande efter gamla ritningar. Stationära bikupor är inte det vanliga hos biredskapsbutikerna där vandringskuporna dominerar. Bygger du en egen stationär bikupa blir kanske inte kostnaden så hög, åtminstone om du har spillvirke, men ska en snickare göra jobbet åt dig blir den troligtvis hög jämfört med en vanlig vandringskupa.

Typer av bikupor

Klicka på bilderna för att läsa mer.

Vandringskupa - Bikupa
Vandringskupa
Stationär bikupa
Stationär bikupa
Trågkupa
Trågkupa
Avläggarkupa - Bikupa
Avläggarkupa / Avläggarlådor
Halmkupa
Halmkupa
Stockkupa - Bikupa
Stockkupa
Bipaviljong / Bihus - Bikupa
Bipaviljong / Bihus
Trädbiodling - Trädbiodlare
Trädkupa (foto Slawa Slawa)
Drottningodlingskupa - Bikupa
Parningskupa / Drottningodlingskupa
Observationskupa / Demonstrationskupa - Bikupa
Observationskupa / Visningskupa / Demonstrationskupa

Modeller av vandringskupor

Här är några av de vanligaste vandringskuporna som används i Sverige.

Töreboda-kupan
Töreboda-kupan
Nacka-kupan - Bikupa
Nacka-kupan
Östervåla-kupan
Östervåla-kupan
HJO-Kupan - Bikupa
HJO-Kupan
Ljusabergskupan / Hultkupan.
Ljusabergskupan / Hultkupan
Multikupan
Multikupan
REA Dan
REA Dan
Huddinge-kupan
Huddinge-kupan
Paradise-kupan
Paradise-kupan
Skälderhus-kupan
Skälderhus-kupan

 

Film om olika typer av bikupor.

Honungsetiketter / Honungsetikett Honungsetikett / honungsetiketter Svensk Honung Etikett Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM BIODLING

Sverges trevligaste sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING

Sveriges trevligaste sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.   Läs mer

error: