Bikupa

Bikupa / Bikupor - Biodling

Bikupa, kupa, bibostad, bihus eller apiarium kallas bostaden som biodlare tillhandahåller för sina bisamhällen. I naturen lever honungsbin oftast i vaxkakor som de bygger i ihåliga träd eller fritt där klimatet tillåter. Den ursprungliga biodlingen bedrevs i träden där honungen rövades. Eftersom det är riskabelt och krångligt att klättra i träd utvecklades bikupor tillverkade av trästockar, lera eller halm. Bikupan utvecklades vidare till att innehålla ramar för att inte bryta sönder binas vaxkakor och störa bina i onödan. Honungsbin i Sverige är idag husdjur och beroende av att biodlare förser dom med husrum i form av bikupor. Det beror dels på grund av det storskaliga skogsbruket och människans utbredning där honungsbinas naturliga boplatser – naturlig, opåverkad skog med gamla lövträd i större sammanhängande områden, i princip helt saknas. Men också på grund av att den befintliga underarten av honungsbin i norden, det nordiska biet, har konkurrerats ut av importerade raser. Samt på grund av skadedjur och sjukdomar som t.ex. varroakvalster och yngelröta.

Vandringskupa eller vandringsbikupa, även kallad uppstaplingskupa, är den vanligaste varianten av bikupor som dagens biodlare använder för rationell hantering av bisamhällen. En vandringskupa av uppstaplingsmodell kan byggas på med fler lådor allteftersom bisamhället växer. Vandringskupor tillverkas av trä, plast och metall. Fördelen med vandringskupan är enkelheten, vikten och priset, att den kan flyttas/vandras men även användas som en stationär bikupa. Vandringskupor säljs hos i princip alla biredskapsförsäljare och lådor från olika fabrikat brukar kunna kombineras i samma rammått.

Stationära bikupor är ämnade för en fast uppställningsplats och brukar vara större och tyngre än bikupor av vandringsmodell. En stationär bikupa brukar bestå av ett fast, skyddande, isolerande och vackert ytterhus med oisolerade lådor placerade inuti. Stationära bikupor finns ofta som trågkupor och även som uppstaplingsmodell. De stationära bikuporna var vanligare förr men tillverkas fortfarande efter gamla ritningar. Stationära bikupor är inte det vanliga hos biredskapsbutikerna där vandringskuporna dominerar. Bygger du en egen stationär bikupa blir kanske inte kostnaden så hög, men ska en snickare göra jobbet åt dig blir den troligtvis hög jämfört med en vanlig vandringskupa.

Typer av bikupor

Klicka på bilderna för att läsa mer.

Vandringskupa - Bikupa

Vandringskupa

Stationär bikupa

Stationär bikupa

Trågkupa

Trågkupa

Avläggarkupa - Bikupa

Avläggarkupa / Avläggarlådor

Halmkupa

Halmkupa

Stockkupa - Bikupa

Stockkupa

Bipaviljong / Bihus - Bikupa

Bipaviljong / Bihus

Trädbiodling - Trädbiodlare

Trädkupa (foto Slawa Slawa)

Drottningodlingskupa - Bikupa

Parningskupa / Drottningodlingskupa

Observationskupa / Demonstrationskupa - Bikupa

Observationskupa / Visningskupa / Demonstrationskupa

Modeller av vandringskupor

Här är några av de vanligaste vandringskuporna som används i Sverige.

Töreboda-kupan

Töreboda-kupan

Nacka-kupan - Bikupa

Nacka-kupan

Östervåla-kupan

Östervåla-kupan

HJO-Kupan - Bikupa

HJO-Kupan

Ljusabergskupan / Hultkupan.

Ljusabergskupan / Hultkupan

Multikupan

Multikupan

REA Dan

REA Dan

Huddinge-kupan

Huddinge-kupan

Paradise-kupan

Paradise-kupan

Skälderhus-kupan

Skälderhus-kupan

Film om olika typer av bikupor.

Biodling

Läs mer om biodling

Plastfodrare - Biodling
Plastfodrare är en typ av fodrare som biodlare använder vid stödfodring och Läs mer
Rammått
3/4 Langstroth (Farrar) är en typ av ramar som används Läs mer
Honungsbiets antenner
Antenner hos honungsbin i bisamhällen är klädda med Läs mer
Honungsetiketter - Etiketter Honung - Tryck egna etiketter - Trycka etikett
PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung.
Svensk honung

ALLT OM BIODLING™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.   Läs mer

error: