ALLT OM BIODLING
Topplistklupa / Topplistekupa / TBH

Topplistkupa

Topplistkupa, topplistekupa, Top Bar Hive eller TBH är en typ av stationär bikupa i trågform som ursprungligen utvecklades för biodlare i Afrika. Ett sorts biståndprojekt för biodlare som saknade utrustning. Kuptypen bygger på den grekiska kupan från antiken där bara en övre ramlist används.

Topplistekupor beskrivs ibland som ”naturligare” och enklare än ”konventionell” biodling vilket inte riktigt stämmer. Det är svårare att hantera vaxkakor/ramar med en ramlist jämfört med fyra lister som håller vaxkakan stabil. Bina måste bygga nytt bivax eftersom vaxkakorna pressas när honungen skördas. Trågkupan är en relativt dyr investering om du inte bygger själv. Du bör även vara medveten om att få biodlare använder kuptypen och det kan bli svårt att få samma stöd hos biodlare i omgivningen som om du använder ”vanligare” kuptyper. Topplistkupan har även fördelar som t.ex. arbetshöjd men rekommenderas ändå inte direkt för nybörjare om du inte har en mentor i trakten.

Bikupor bör beskrivas som en kuptyp och inte som enkel, alternativ eller naturlig bara för att 3 lister saknas på ramen. All biodling oavsett kuptyp, utom trädbiodling med vilda honungsbin där honungen rövas i boet, är ju dessutom inte ett dugg naturligare än att ha katt, hund, får, kor, häst eller höns. Det går utmärkt att sköta sina honungsbin i topplistkupa såväl som andra kuptyper. Det handlar mer om vad man trivs själv med och att man gör det så bina mår bra. Om du letar efter en naturlig bikupa är det bara en bistock/stockkupa i skogen som gäller.

error: