ALLT OM BIODLING
Vaxmellanväggar - Mellanväggar – Bivax

Vaxrenseri

Vaxrenseri är en tjänst inom biodling som en del biredskapsförsäljare eller biodlare erbjuder till andra biodlare. Ett vaxrenseri erbjuder tjänster för vaxhantering, d.v.s. hantering av bivax och ramar åt biodlare.

Exempel på tjänster som ett vaxrenseri kan erbjuda

Varierande tjänster

Observera att en del verksamheter kanske endast erbjuder tvätt och desinficering av ramar, eller endast tar emot bivax i block för valsning och prägling av vaxmellanväggar.

Det inte är säkert att vaxrenserier tar emot ramar med kokonger från yngelramar. Då får du själv smälta ur bivaxet från ramarna och skära bort kokonger innan ramarna lämnas in för tvätt och desinficering.

Du måste följa respektive krav och regler som vaxrenserier ställer på inlämnade ramar och bivax. Se aktuella regler hos respektive aktör.

Gör-det-själv eller anlita någon?

En del biodlare utför vaxrensning på egen hand, eller tillsammans i biodlareföreningar som har gemensam utrustning. Men vaxrensning är ett omständigt arbete så många biodlare föredrar att låta proffs sköta det så långt det går.

Vart hittar jag vaxrenserier?

MS Biredskapsfabriken AB i Töreboda är ett av de äldsta företagen i Sverige som fortfarande erbjuder ett komplett vaxrenseri med hantering av både ramar och bivax. Denna karta visar MS Biredskapsfabriken AB’s återförsäljare märkta med ”R” som mottagare av bivax för rensning, valsning och prägling etc. För tjänster och villkor se www.biredskapsfabriken.se.

Övriga vaxrenserier hittar du på sidan med biredskapsförsäljare eller via kontakter i din lokala biodlareförening.

error: