Slungrum / Honungsrum

Slungrum - Honungsrum - Honungslokal - Honungshus

Slungrum, slunglokal, honungsrum, honungslokal, honungshus eller bihus är en lokal eller byggnad där biodlare sköter honungshantering. Det kan vara till exempel avtäckning, slungning, silning, rörning eller lagring av honung. Bihus används också som namn på en byggnad med flera bisamhällen i.

Bilden ovan visar hur ett välplanerat och lättstädat slungrum kan se ut. Det syns inte i bilden men ett tvättställ för tvätt av händer och utrustning bör också finnas med när biodlare planerar ett dedikerat slungrum.

En nybörjare eller hobbybiodlare med få bisamhällen kan klara sig i det egna köket för att hantera honung för eget bruk. När biodlingen växer eller är livsmedelsföretag krävs ordentliga lokaler. Men oavsett biodlingens storlek krävs det alltid att lagstiftning för livsmedelsproduktion följs vad gäller god hygien osv. I dokumentet Säker honung kan du läsa om vad som är viktigt vid hantering av honung.

PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung.

YouTube