Slungrum / Honungsrum

Slungrum - Honungsrum - Honungslokal - Honungshus

Slungrum, slunglokal, honungsrum, honungslokal, honungshus eller bihus är en lokal eller byggnad där biodlare sköter honungshantering. Det kan vara till exempel avtäckning, slungning, silning, rörning eller lagring av honung. Bihus används också som namn på en byggnad med flera bisamhällen i.

Bilden ovan visar hur ett välplanerat och lättstädat slungrum kan se ut. Det syns inte i bilden men ett tvättställ för tvätt av händer och utrustning bör också finnas med när biodlare planerar ett dedikerat slungrum.

En nybörjare eller hobbybiodlare med få bisamhällen kan klara sig i det egna köket för att hantera honung för eget bruk. När biodlingen växer eller är livsmedelsföretag krävs ordentliga lokaler. Men oavsett biodlingens storlek krävs det alltid att lagstiftning för livsmedelsproduktion följs vad gäller god hygien osv. I dokumentet Säker honung kan du läsa om vad som är viktigt vid hantering av honung.

PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung.

Läs mer om biodling

Måla bikupa - Målning av bikupor
Kupfärg och linolja används inom biodling för Läs mer
Bilarv - Honungsbi - Biodling
Bilarv kallas, inom biodling, larven som ska bli Läs mer
Biodling - Vårundersökning - Vårkontroll
https://youtu.be/kTfab_TZnvQ Den första riktiga vårdagen kan biodlaren Läs mer
Kläckningsram - Drottningodling - Biavel - Biodling
Kläckningsram är ett biredskap som används inom Läs mer
Biväxter - Sparris (Asparagus officinalis)
Sparris (Asparagus officinalis) odlas som grönsak men förekommer även sällsynt Läs mer