ALLT OM BIODLING
Biborste - Biredskap - Biodling

Biborste

Biborste är ett biredskap som biodlare använder för att borsta honungsbin från ramar och andra delar i bikupan vid t.ex. skattning.

Film som visar biborste och hur biborsten används i biodling.

Varför används biborste i biodling?

Ibland behöver biodlaren ta bort en eller flera ramar från bikupan av olika anledningar som t.ex. skattning, plockskattning, slutskattning eller byten av bottnar och lådor.

En lätt stöt eller skakning av ramen får oftast de flesta av bina att falla ner i lådan under, men honungsbin kan vara mer eller mindre kakfasta och klänga sig kvar. Där kommer biborsten in i bilden och de sista bina kan skonsamt borstas av kupdelarna.

Hur är en biborste utformad?

En biborste brukar vara smal och lång i formen och borsten jämfört med t.ex. en vanlig bänkborste som är kraftigare och bred.

Traditionellt är biborsten tillverkad av trä med naturborst, men varianter av naturfrämmande material som plast och nylon förekommer också. Funktionen är densamma men plast är som vanligt det sämsta valet miljömässigt. Är borsten av nylon betyder det att du med tiden sprider plaster i bikupan och bigården.

Har biodlaren ingen specialtillverkad biborste går det lika bra att använda t.ex. en stor fågelfjäder eller en kvist eller lövruska från lövträd.

Var handlar jag en biborste?

Specialtillverkade biborstar säljs hos biredskapsbutiker. Fjädrar och lövruskor hittar du i naturen kring bigården.

error: