ALLT OM BIODLING
Flusterskydd - Vinterskydd - Bikupa - Biodling

Flusterskydd

Flusterskydd är ett biredskap som används inom biodling för att skydda bikupans fluster. Flusterskydd kan se olika ut men syftet är att hålla borta regn och snö från ingången på bikupan. Flusterskydd kan även ha galler som musskydd och/eller en uppfällbar flusterbräda som skyddar mot småfåglar som gärna sätter sig och pickar för att locka ut bina.

Film om vinterskydd/flusterskydd som passar till träbottnar på Töreboda-kupan, Östervåla-kupan och Skälderhus-kupan.

Använder du bikupor som har speciella flusterskydd så kan dessa med fördel användas under vintern mot snö, men också mot stark sol som kan locka fram bina under den sena vintern. En skiva som lutas mot framsidan på bikupan kan också fungerar som flusterskydd, mot snö och starkt sol på senvintern.

Flusterskyddet kan förutom att vara funktionellt också vara dekorativt. Klassiska trågkupor och andra stationära bikupor med ytterhus har ofta flusterskydd så att bikupan matchar biodlarens egen bostad, med förstuga, målade knutar osv.

Filmen ovan visar ett exempel på flusterskydd, kallat vinterskydd, som är anpassat för botten/fluster på Töreboda-, Östervåla– och Skälderhus-kupans bottnar i trä. Detta vinterskydd kan givetvis användas även vår, sommar och höst, men då med flusterbrädan nerfälld som landningsbräda.

Var säljs flusterskydd till bikupor?

Flusterskydd säljs som tillbehör hos biredskapsförsäljare.

Här visas en vändbar och böjbar flusterbräda vilken fungerar som snöskydd över flustret, samt en bibotten med ett fast tak som också skyddar flustret mot snö.

Den här filmen visar en bikupa med ett komprimerat flusterskydd i galvad plåt.

error: