ALLT OM BIODLING
Täckskiva, täckbräda eller duk

Täckskiva / Täckbrädor

Täckskiva, täckbrädor, täckduk eller innertak kallas inom biodling den eller de delar som placeras på bikupans översta låda, under det yttre taket.

En introduktionsfilm om täckskivor och täckbrädor för bikupor.

Varför används innertak på bikupor?

Innertaket används för att biodlaren inte ska störa bisamhället när taket lyfts av från bikupan. Utan täckskiva eller täckbrädor skulle dessutom bina bygga fast ramarna/vaxkakorna bikupans yttre tak. Innertaket kan också vara anpassat för invintring eller ventilation.

Täckskiva - Täckbrädor - Biredskap - Biodling
Exempel på täckbrädor av trä i olika storlekar och en variant av glas.

Vad består innetaket på en bikupa av?

Innertak på bikupor kan vara utformade på olika sätt, här är några exempel.

  • En täckskiva av tunn och livsmedelsgodkänd plast används ofta som innertak. Fördelar är lätt att hantering, lägre vikt åt bikupan och insyn om materialet är transparent. Nackdelar kan vara att materialet är plast om biodlaren inte vill ha det i sina bikupor, att innertaket blir tätt och samlar fukt, samt att plast inte kan tillverkas i ett självhushåll.
  • Täckskivor helt i trä förekommer men är inte lika vanligt. Innertaket består då av en ram av lister med en tunnare skiva av typ masonit. Skivan kan vara försedd med stängbara håligheter för vinterfodring eller ventilation.
  • Täckbrädor av trä är den traditionella formen av innertak på bikupor men de tillverkas även av glas eller hård plast. Täckbrädorna kan lyftas en och en, samt flyttas så att bara en liten yta är exponerad vid arbetet med bisamhället. Andra föredelar är om materialet är trä och släpper ut mer fukt mellan brädorna, samt att det finns täckbrädor med hål anpassade för foderkopp som används vid vinterfodring eller stödfodring. Täckbrädor av glas kombineras med träbrädor för insyn i bikupan.
  • En duk av textil som t.ex. hampatyg kan också användas som täckskiva och samtidigt fungera som propolisgaller. Nackdelar med textil kan vara att bigången kläms trång upptill på ramarna, eller att det blir för genomsläppligt av värme vintertid. Då är det vanligare är att biodlare lägger filtar på innertak av trä som extra isolering vid behov.

Var säljs täckbrädor och täckskivor?

Täckskivor och täckbrädor och andra lösningar för innertak på bikupor säljs hos biredskapsförsäljare.

error: