ALLT OM BIODLING
Plantera biväxter - blommor för bin

Plantera biväxter

Ge honungsbin och vilda pollinatörer en varierad kost genom att plantera olika växter som blommar och som ger nektar och pollen under hela säsongen.

Använd gärna fröer från växter som redan växer i din omgivning. Du får hämta fröerna själv när dom finns tillgängliga i naturen. På gamla och övergivna kulturmarker finns ofta växter som tidigare har odlats eller förvildats. Man måste fråga markägaren om man gräver upp plantor och så får man tänka på vad som är fridlyst mm.

Bli medlem i din lokala trädgårdsförening. Där byter man ofta plantor och fröer samt ger odlingstips. På tradgardskartan.se hittar du din närmaste trädgårdsförening.

Om du köper fröer och plantor, välj då i första hand traditionella, ekologiska och fleråriga växter. Hos frö- och trädgårdsfirmorna finns värdefulla tips för en lyckad plantering. Se till att du inte köper plantor som behandlats med kemikalier.

Blommande kantzoner runt jordbruksfält brukar framställas som en räddning för bina. Men sprutas jordbruksfälten sprids bekämpningsmedlen till kantzoner och övrig miljö via grundvatten. Det är en illusion att tro att bin, blommor och ogräsmedel kan hållas åtskilda. Så det räcker alltså inte med att så blommor i kantzoner, utan grödorna skall även vara fria från kemiska bekämpningsmedel för binas skull. Småskaligt, ekologisk och varierat lantbrukslandskap är bäst för bina och miljön.

Länkar till frö-, plantförsäljare, trädgårdsfirmor, odlingstips, växtnamn mm.
Honungsetiketter / Honungsetikett Honungsetikett / honungsetiketter Svensk Honung Etikett Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM BIODLING

Sverges trevligaste sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING

Sveriges trevligaste sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.   Läs mer

error: