ALLT OM BIODLING
Biodling - Insmältning av vaxmellanväggar

Insmältning av vaxmellanväggar

Vaxning eller insmältning kallas det inom biodling när ramar förses med vaxmellanväggar av bivax. Biodlaren kan t.ex. säga att; jag ska vaxa ramar inför utökningen i helgen, eller; imorgon ska jag smälta in mellanväggar för idag håller jag på med trådning.

Varför vaxas ramar?

Ramar vaxas för att stimulera och underlätta arbetsbinas utbyggnad av vaxkakan i ramen. Det går att använda ramar utan vaxmellanväggar men utbyggnaden av vaxbygget kan gå trögare och resultatet blir mer oregelbundet. Om inte hela vaxmellanväggar används brukar en remsa bivax fästas i ramens övre ramlist.

Den här filmen visar hur insmältning av vaxmellanväggar i ramar kan gå till.

Metoder för vaxning av ramar

Metoderna för vaxning av ramar skiljer sig mellan fabrikat av ramar och biodlarens egna metoder eller utformning av ramar.

  • Det vanligaste sättet att förse ramar med bivax är att vaxmellanväggen smälts in i kaktråd på en trådad ram, med hjälp av en transformator för svagström. Finns inte el i lokalen kan t.ex. ett bilbatteri användas. Elen leds genom kaktråden försiktigt så att vaxmellanväggen smälter fast, men inte smälter rakt igenom.
  • Alternativt kan ett biredskap kallat kaksporre användas. Kaksporre är en sorts rulle utformad likt en rullkniv men med ett annat sorts hjul. Med kaksporre trycks kaktråden manuellt in i vaxmellanväggen.
  • Det finns också ramar med fräst spår i den övre ramlisten där vaxmellanväggen kan fästas med några droppar smält bivax. I detta fall brukar det också finnas ett fräst spår på ramlistens sida där vaxmellanväggen kan skjutas in. Ramar med rammåttet Hoffman kan vara utformade på det här sättet.
  • Det finns även modeller av ramar där vaxmellanväggen kläms fast i överlisten.
  • Ramar med mellanvägg av plast brukar rollas med smält bivax för att stimulera vaxbygge, se exempel nedan.

Biodlare Björn från Beady AB visar hur plastramar rollas med smält bivax.

Följ oss

Sveriges populäraste sajt om biodling. Här finns allt du behöver veta för att bli en bättre biodlare.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: