ALLT OM BIODLING
Solvaxsmältare

Vaxhantering

Vaxhantering är ett begrepp inom biodling som används vid hantering av bivax. När biåret är slut återstår att ta hand om alla kasserade ramar och smälta ur bivaxet ur gamla mörka och skadade vaxkakor. En del biodlare gör det genom att använda en så kallad solvaxsmältare under säsongen när solen ger tillräcklig värme. En isolerad svartmålad låda med plåtbotten och ett tvåglasfönster till lock ställs på lut mot solen och matas med de utsorterade ramarna. Vaxet smälter och samlas upp i en behållare nertill efter att ha passerat ett silgaller. Här finns en enkel ritning på hur du bygger en solvaxsmältare.

Vaxrensning
Vaxsmältare med ånga och ramtvätt hos en biodlareförening.

I större biodlingar, biodlareföreningar, eller senare under höst och vinter, smältes vaxet med olika typer av vaxsmältare. Oftast hjälp av ånga i vad som brukar kallas ångvaxsmältare. Kolla med din lokala biodlareförening om de har en sådan anläggning som du kan använda. Vaxet renas från kokonger i yngelramar och smutsiga ramar kokas med kaustiksoda innan de sköljs rena med vatten.

Flera biredskapsförsäljare erbjuder också vaxrensing och desinficering av ramar, det kallas då vaxrenseri. Ramarna lämnas in eller skickas till vaxrenseriet och biodlare får tillbaka rena ramar och rensat bivax eller vaxmellanväggar. Smälter du ur vaxet själv kan du lämna vidare för valsning till nya mellanväggar hos biredskapsförsäljare. Man kan och valsa eller gjuta egna vaxmellanväggar men utrustningen kan vara dyr för nybörjare. En del vax behåller du säkert för att tillverka bivaxsalva, trävax, skinn/tygvax eller väldoftande bivaxljus att njuta av till julen. Se alla tips med bivax.

Introduktion till vaxsmältare för bivax.

Här visas principen för en hemgjord solvaxsmältare. Det finns färdiga solvaxsmältare hos biredskapsbutikerna om man inte bygger själv.

Här visas en vaxsmältare med ånggenerator som kan passa en mindre biodling. Ångvaxsmältare säljs färdiga men kan tillverkas på egen hand med en ångmaskin.

Hur rensning och tvättning av ramar och bivax går till hos LPs Biodling.

Honungsetiketter / Honungsetikett Honungsetikett / honungsetiketter Svensk Honung Etikett Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM BIODLING

Sverges trevligaste sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING

Sveriges trevligaste sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.   Läs mer

error: