Vaxhantering

Solvaxsmältare

Vaxhantering är ett begrepp inom biodling som används vid hantering av bivax. När biåret är slut återstår att ta hand om alla kasserade ramar och smälta ur bivaxet ur gamla mörka och skadade vaxkakor. En del biodlare gör det genom att använda en så kallad solvaxsmältare under säsongen när solen ger tillräcklig värme. En isolerad svartmålad låda med plåtbotten och ett tvåglasfönster till lock ställs på lut mot solen och matas med de utsorterade ramarna. Vaxet smälter och samlas upp i en behållare nertill efter att ha passerat ett silgaller. Här finns en enkel ritning på hur du bygger en solvaxsmältare.

Vaxrensning

Vaxsmältare med ånga och ramtvätt hos en biodlareförening.

I större biodlingar, biodlareföreningar, eller senare under höst och vinter, smältes vaxet med olika typer av vaxsmältare. Oftast hjälp av ånga i vad som brukar kallas ångvaxsmältare. Kolla med din lokala biodlarförening om de har en sådan anläggning som du kan använda. Vaxet renas från kokonger i yngelramar och smutsiga ramar kokas med kaustiksoda innan de sköljs rena.

Flera biredskapsförsäljare erbjuder också vaxrensing och desinficering av ramar, det kallas då vaxrenseri. Ramarna lämnas in eller skickas till vaxrenseriet och biodlare får tillbaka rena ramar och rensat bivax eller vaxmellanväggar. Smälter du ur vaxet själv kan du lämna vidare för valsning till nya mellanväggar hos biredskapsförsäljare. Man kan och valsa eller gjuta egna vaxmellanväggar men utrustningen kan vara dyr för nybörjare. En del vax behåller du säkert för att tillverka bivaxsalva, trävax, skinn/tygvax eller väldoftande bivaxljus att njuta av till julen. Se alla tips med bivax.

Här visas principen för en hemgjord solvaxsmältare. Det finns färdiga solvaxsmältare hos biredskapsbutikerna om man inte bygger själv.

Här visas en vaxsmältare med ånggenerator som kan passa en mindre biodling.

Biodlingsföretagarna
Biodling

Läs mer om biodling

Nassenheider
Nassenheider är en tysk biredskapstillverkare som kanske Läs mer
Bisafari - Bigårdssafari
Bisafari eller bigårdssafari brukar det kallas när biodlare Läs mer
Suttungs bryggeri är ett mikrobryggeri beläget utanför Uppsala Läs mer
Honungsetiketter - Etiketter Honung - Tryck egna etiketter - Trycka etikett
PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung.
Svensk honung