ALLT OM BIODLING
Solvaxsmältare

Vaxhantering

Vaxhantering är ett begrepp inom biodling som används vid hantering av bivax. Vaxhantering kan innefatta t.ex.; vaxning av ramar, hantering av avtäckningsvax, ursmältning och rengöring av kasserade yngelramar från yngelrum, samt gjutning eller valsning och prägling av vaxmellanväggar.

Här visas principen för en hemgjord solvaxsmältare.

Solvaxsmältare under den soliga säsongen

När biåret är slut återstår att ta hand om alla kasserade ramar och smälta ur bivaxet ur gamla mörka och skadade vaxkakor. En del biodlare gör det genom att använda en så kallad solvaxsmältare under säsongen när solen ger tillräcklig värme.

En isolerad svartmålad låda med plåtbotten och ett tvåglasfönster till lock ställs på lut mot solen och matas med de utsorterade ramarna. Bivaxet smälter och samlas upp i en behållare nertill efter att ha passerat ett silgaller. Här finns en enkel ritning på hur du bygger en solvaxsmältare. Det finns färdiga solvaxsmältare hos biredskapsbutiker om man inte bygger själv.

Vaxrensning
Vaxsmältare med ånga och ramtvätt hos en biodlareförening.

Ursmältning, vaxrensning, desinficering och tvätt

I större biodlingar, biodlareföreningar, smältes vaxet med olika typer av vaxsmältare under höst och vinter. Oftast med hjälp av ånga i vad som brukar kallas ångvaxsmältare. Har du ingen egen utrustning kanske din lokala biodlareförening har en sådan anläggning som du kan använda. Vaxet renas från kokonger i yngelramar och smutsiga ramar kokas med kaustiksoda innan de sköljs rena med vatten.

Introduktion till vaxsmältare för bivax.

Vaxrenserier, gjutning och valsning

En del biredskapsförsäljare erbjuder också vaxrensing och desinficering av ramar, det kallas då vaxrenseri. Ramarna lämnas in eller skickas till vaxrenseriet och biodlare får tillbaka rena ramar och rensat bivax eller vaxmellanväggar.

Smälter du ur vaxet själv kan du lämna vidare för valsning till nya mellanväggar hos en del biredskapsförsäljare och vaxrenserier. Man kan och valsa eller valsa eller gjuta egna vaxmellanväggar men utrustningen kan vara dyr för nybörjare. Har inte din lokala biodlareförening gemensam utrustning är vaxrenseri det bästa alternativet.

Här visas en vaxsmältare med ånggenerator som kan passa en mindre biodling. Ångvaxsmältare säljs färdiga men kan tillverkas på egen hand med en ångmaskin.

Film där biodlaren gjuter egna vaxmellanväggar med vattenkyld kakgjutform.

Bivax för självhushållning

En del bivax lägger du säkert undan för att tillverka bivaxsalva, trävax, skinn/tygvax eller väldoftande bivaxljus att njuta av till julen och de mörka vintermånaderna. Se alla recept och tips med bivax.

error: