ALLT OM BIODLING
Rökpust - Biredskap - Biodling

Rökpust

Rökpust, pust, rökpuff, birökare, rökare, rökspruta eller bipipa kallas ett biredskap som biodlare använder för att göra honungsbin i bisamhällen lugna vid arbetet i bikupan.

En film om vad som används till bränsle rökpust, hur rökpusten tänds och används.

Rökpustens konstruktion och funktion

Rökposten består av en cylinder och ett lock försett med en pip. I rökpusten bränns bränsle som t.ex. torrt, murket trä vilket placeras i en korg eller ett nät i cylindern. En bälj pressar luft via ett hål i nedkant på cylindern, genom det glödande bränslet så att rök pustas ut genom pipen. När bina känner av röken kryper de ner i bikupan och fyller sin honungsblåsa för att förbereda eventuell flytt till ny boplats. Röken döljer även binas alarmferomon. Förr i tiden använde många biodlare en så kallad bipipa för att blåsa rök på bina.

Använd bara rökpust vid behov

Rökpusten ska finnas till hands men bara användas vid behov, om bina är ilskna. Ofta räcker en blomspruta med rent vatten för att få bina att krypa undan från bikupans delar. Vatten är skonsammare och kan användas så länge det inte är för kallt i luften. Men ibland kan bina ilskna till eller ha ett naturligt hett temperament och då är rökpusten det bästa alternativet.

Tänk på brandrisken

Ett galler runt rökpustens cylinder brukar skydda mot värmen som bildas. Som biodlare bör man alltid vara försiktig med rökpusten i naturen, särskilt under torra perioder. En knippe färskt gräs kan tryckas i pipen efter användning så att glöden slocknar. Under och efter användning, samt när biodlare eventuellt färdas i bil till bigården eller mellan bigårdar, så ska den heta rökpusten placeras på ett brandsäkert sätt. Töm heller inte ut aska och kol från rökpusten på mark förrän du har försäkrat dig om att den har brunnit ut helt.

Var säljs rökpust?

Rökpust, bränsle till rökpust och blomspruta för vatten säljs hos biredskapsförsäljare. Blomsprutor och vätskeprutor säljs även hos järnaffärer och byggvaruhus.

error: