ALLT OM BIODLING
Bidrottning

Bidrottning

Bidrottning, drottning eller visen, som hon också kallas inom biodling, är det viktigaste biet i bisamhällen med honungsbin. 

Bidrottningar föds ur drottningceller i bisamhällets vaxbygge. Drottningen matas med näringsrik fodersaft, s.k. drottninggelé, och får en större kroppsbyggnad än arbetsbin och drönare. Skillnaden i storlek syns ännu tydligare när bidrottningen är parad och äggläggande.

Film om bidrottning – bisamhällets viktigaste bi.

Bidrottningen är en hona vars huvuduppgift i livet är fortplantning med äggläggning och fermomonproduktion. Under sommarhalvåret vandrar bidrottningen oavbrutet på vaxkakorna och letar lämpliga celler att lägga sina ägg i. Bidrottningen flyger under svärmning och parning vid temperaturer kring +20°C.

I ett bisamhälle finns en bidrottning, även om två kan leva i ett bisamhälle en tid, under ett s.k. stilla byte. Bidrottningen har gadd men sticker endast andra bidrottningar.

Drottningodling

Biodlare gör urval av bidrottningar med arvsanlag för temperament, samlariver och svärmtröghet, för en mer trivsam och produktiv biodling. Biodlare som avlar drottningar med goda anlag brukar kallas drottningodlare. En bidrottning lever ungefär 1-5 år om hon inte byts i förtid på grund av bristande temperament eller äggläggning med obefruktade ägg.

Biredskap för bidrottningar

För att lättare hitta bidrottningen och hålla koll på hennes ålder kan hon märkas med årsfärger, eller bara färg för att bli lättare att upptäcka på vaxkakorna i bikupan. Parningskupa, märkbur, utätningsbur, tillsättningsbur och försändningsbur är exempel på andra biredskap som används för att hantera bidrottningar inom biodlingen.

Följ oss

Sveriges populäraste sajt om biodling. Här finns allt du behöver veta för att bli en bättre biodlare.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: