ALLT OM BIODLING
Kakgjutform - Gjuta egna vaxmellanväggar

Kakgjutform

Kakgjutform eller mellanväggsgjutform är ett biredskap som biodlare använder för att gjuta vaxmellanväggar av bivax.

Film där biodlaren gjuter vaxmellanväggar med vattenkyld kakgjutform.

Hur används en kakgjutform

Bivax först smälts i en vaxmältare, t.ex. en saftmaja. Det smälta bivaxet skopas sedan ner i en tvådelad silikonform som ger mellanväggarna en sexkantig prägling så som bina bygger det i bikupans vaxkakor.

Det är ett lite kladdigt arbete att gjuta egna vaxmellanväggar men blir bra efter lite övning. För att bivaxet inte ska fästa så hårt kan gjutformen strykas med t.ex. honungsvatten eller ekologisk rapsolja. Efter gjutning putsas vaxkakorna efter en mall anpassad till biodlarens rammått, med rullkniv eller skalpell.

Vinterförvaring av vattenkyld kakgjutform

Skaffar du en vattenkyld kakgjutform är det viktigt att den förvaras i frostfritt under vintern, annars kan utrustningen skadas om kvarvarande vatten i systemet fryser till is.

Alternativ till kakgjutform

Alternativ till kakgjutform är valsning och prägling av vaxmellanväggar, men den utrustningen kan vara en dyrare investering och mer omständig för en mindre biodling. En vattenkyld kakgjutform är varken en enkel eller billig utrustning heller ska tilläggas. Det finns också kakgjutformar utan vattenkylning men de är inte riktigt rationella att arbeta effektivt med.

Saknar biodlaren dessa typer av utrustning, eller inte vill utföra arbetet själv, så kan ramar och vax lämnas till ett vaxrenseri som levererar färdiga vaxmellanväggar i retur.

Vart säljs kakjutformar?

Kakgjutformar och andra redskap för att tillverka vaxmellanväggar säljs hos en biredskapsförsäljare.

Följ oss

Sveriges populäraste sajt om biodling. Här finns allt du behöver veta för att bli en bättre biodlare.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: