ALLT OM BIODLING
Kakgjutform - Gjuta egna vaxmellanväggar

Kakgjutform

Kakgjutform eller mellanväggsgjutform är ett biredskap som biodlare använder för att gjuta vaxmellanväggar. Smält bivax hälls i en vattenkyld silikonform som ger mellanväggarna en sexkantig prägling så som bina bygger det i bikupans vaxkakor.

Film där biodlaren gjuter vaxmellanväggar med vattenkyld kakgjutform.

Det är ett kladdigt arbete att gjuta egna vaxmellanväggar men blir bra efter lite övning. För att bivaxet inte ska fästa så hårt kan gjutformen strykas med t.ex. honungsvatten eller ekologisk rapsolja. Efter gjutning putsas vaxkakorna efter en mall anpassad till biodlarens rammått, med rullkniv eller skalpell. Kakgjutformar i olika utförande säljs hos en del biredskapsförsäljare.

Obs! Skaffar du en vattenkyld kakgjutform är det viktigt att den förvaras i frostfritt under vintern, annars kan utrustningen skadas om kvarvarande vatten i systemet fryser till is.

Alternativ till kakgjutform är valsning och prägling av vaxmellanväggar, men den utrustningen kan vara en dyrare investering och mer omständig för en mindre biodling. En vattenkyld kakgjutform är verken en enkel eller billig utrustning heller ska tilläggas. Det finns också kakgjutformar utan vattenkylning men de är inte riktigt rationella att arbeta effektivt med. Men saknar biodlaren dessa typer av utrustning, eller inte vill utföra arbetet själv, så kan ramar och vax lämnas till ett vaxrenseri som levererar färdiga vaxmellanväggar i retur.

Honungsetiketter / Honungsetikett Honungsetikett / honungsetiketter Svensk Honung Etikett Honungsbroschyr - Honung broschyr

vensk honung Kläder Affischer Honungsbi | ALLT OM HONUNG

ALLT OM BIODLING

Sverges bästa sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM BIODLING™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.   Läs mer

error: