ALLT OM BIODLING
Bin till nytta och nöje - Bok om biodling

Bok om biodling

”Bin till nytta och nöje” är den perfekta introduktionen till biodlingens spännande värld. Den rikt illustrerade boken ger all nödvändig kunskap för dig som vill skaffa egna bikupor och bjuder på lustfylld läsning för den som bara vill veta mer om bin, honung och pollinering.

Denna klassiker i den moderna bilitteraturen kommer nu ut i sin sjätte upplaga. Tabeller och statistik har reviderats, nya bilder har tillkommit. Boken följer i allt väsentligt den fjärde utökade upplagan som fick ett nytt kapitel om binas sociala liv och utökat avsnitt om honung och pollen.

Efter ett inledande avsnitt om biodlingen i historien och honungsproduktionen i Sverige och världen, så förs läsaren rakt in i den praktiska biodlingens alla mysterier. Vi får lära oss hur bisamhället är organiserat och hur samspelet mellan bin och biodlare bäst går till.

En kalendarisk redogörelse för året i bigården med praktiska råd är stommen i boken, men stort utrymme ges också åt beskrivningen av honungens egenskaper och behandling. Ett kapitel om biväxter och pollinering visar vilka blommor som bina föredrar och hur skörden av frukt, frö och bär kan öka med binas hjälp.

Redan när boken kom ut första gången beskrevs den som en blivande klassiker inom biodlingslitteraturen. Omdömet har stått sig och den används idag som lärobok vid de flesta kurser och studiecirklar i biodling, men lämpar sig lika bra för självstudier för dem som tänker sig biodling som en hobby eller bisyssla.

Författaren Carl Otto Mattson har varit ordförande i Sveriges Biodlares Riksförbund. Till yrket är han journalist och har producerat naturfilmer för TV. Illustratören och fotografen Johann Lang har producerat en mängd informationsmaterial om bin, biodling och biprodukter. De är båda erfarna biodlare och studieledare med över 45 års arbete inom svensk hobby- och yrkesbiodling.

Bin till nytta och nöje - kurs- och inspirationsbok om bin och biodling
Du kan även be din lokala bokhandel eller bibliotek ta hem boken om den inte finns i lager. För internationella beställningar rekommenderas våra återförsäljare som har nätbutiker som erbjuder leverans till utlandet. Är du kursledare eller återförsäljare? Begär offert eller eller beställ via Bokinfo.

Press och kommentarer

En blivande klassiker för kommande generationer biodlare.
Smålandstidningen

Fascinerande och pedagogiskt om biodling. Svindlande sköna bilder.
Östra Småland

En rikt illustrerad handbok där praktiska råd blandas med historia och fakta.
Gefle Dagblad

Här får man lära sig det mesta om denn människans trogna följeslagare sedan tiotusen år.
Skaraborgs Läns Tidning

Pedagogisk och roande beskrivning av biodlingens villkor, mödor och glädjeämnen.
Trelleborgs Allehanda

De fantastiska fotografierna, tabellerna och skisserna gör boken inbjudande och lättillgänglig.
Land Trädgård

Här står allt du behöver veta om blommor och bin.
Hemträdgården

En upplevelse i binas värld.
Värmlandsbygden

Bokfakta

Titel: Bin till nytta och nöje
ISBN: 9789163781278, inbunden, 192 sidor
Upplaga: nr 6, första upplagan 1994
Utgivningsdatum: 2015-05-05
Författare: Carl Otto Mattson
Fotograf/illustratör: Johann Lang
Provläs boken: Smakprov, Provläs
Omslag:Högupplöst omslagsbild
Förlag: ARTCOPYkontakta oss
Kursplan: Kursplan för kursledare
Presentationer: Presentationer för kursledare
Miljö: Miljöcertifierat enligt ISO140001, Svanen och FSC®C117800.
Provläs: Smakprov
Made in Sweden. Bin till nytta och nöje produceras och trycks i Sverige. Precis som när du köper närproducerad honung stöder du svenskt småföretagande och svenska tryckerier.
Rek. f.pris: 
350-400 SEK
Återförsäljare:
Begär offert
Talbok. 
För den som har en läsnedsättning kan Bin till nytta och nöje (1994) lånas och köpas som talbok (ej ljudbok) från TPB (Tal- och punktskriftsbiblioteket) på vanliga bibliotek. Läs mer hos Legimus.
E-bok. I dagsläget ges inte Bin till nytta och nöje ut som e-bok, ebok, elektronisk bok eller digital bok. 

Kursplan

En officiell kursplan för Bin till nytta och nöje finns som stöd för dig som håller kurser i biodling. Kursplanen hjälper kursledare att planera biodlingskursen. Länkar till instruktionsfilmer ger liv åt teoretiska lektioner. Kursdeltagarna kan använda studieplanen inför och efter lektionerna. Sidhänvisningarna till Bin till nytta och nöje är anpassade till upplaga 6 av boken, men fungerar till alla böcker som är tryckta 2009 eller senare (från och med upplaga 4). Se kursplanen som PDF här.

En enklare kursplan för kursledare (av Per Thunman, Wermdö Skeppslags Biodlarförening) anpassad till Bin till nytta och nöje kan hämtas som PDF här. Liksom den officiella kursplanen fungerar denna från och med upplaga nr 4.

Presentationer

Presentationer för dig som är kursledare och använder Bin till nytta och nöje som kursbok vid kurser i biodling. Presentationerna finns som PDF-filer och är anpassade till de sex teoretiska lektioner i kursplanen för Bin till nytta och nöje. Se presentationerna här.

Carl Otto Mattson, biodlare och författare till boken Bin till nytta och nöje, berättar om sin bigård – en enkel biodling helt utan eldrivna biredskap.

Följ oss

Sveriges populäraste sajt om biodling. Här finns allt du behöver veta för att bli en bättre biodlare.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: