Stöld av bisamhällen

Biodling - Stöld och skadegörelse
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Stöld av bisamhällen är vanligt utomlands och har tyvärr börjat förekomma även i Sverige på senare år. Till exempel bestals en biodlare på 58 bisamhällen i Teckomatorp och 53 samhällen i Alnarp. En användare på SBR´s forum skriver att han bestulits på 9 bisamhällenHuddingeortens biodlareförening har blivit av med kupor flera gånger i föreningsbigården. 250 kg honung stals från en källare i Nybro. Även vi är drabbade då en grönmålad Töreboda-EPS-kupa på en låda med specialbyggt tak med tjärpapp stals under hösten 2015. Bikupan syns i denna film, har du sett den får du gärna höra av dig, hittelön utlovas.

Det är troligen personer med biodlingserfarenhet som utför stölderna eftersom ingen okunnig har användning av bisamhällen och kan hantera bin. Det är ett trist faktum att oseriösa biodlare inte tvekar att stjäla bisamhällen.

Vandalisering av bikupor förorsakad av människor (förutom björnar, fåglar eller grävling) förkommer också, läs mer här.

Apisafe GPS Tracker

Apisafe GPS Tracker. Foto: Lyson.

Burrel Åtelkamera

Åtelkamera. Foto Burrel.

Förebyggande av stölder och skadegörelse

Det finns lösningar med som till exempel Apisafe GPS TrackerBeeGuard med flera som skickar SMS om bikuporna flyttas. Åtelkameror kan skicka bilder/filmer via mail eller mms om någon rör sig i bigården. D-link, Y-cam med flera har hyffsat billiga utomhuskameror som kan fungera på den egna tomten om bigården är nära bostaden. När du använder kameraövervakning på din tomt/mark skall du informera allmänheten med en skylt. Dessa finns hos till exempel Clas Ohlson.

Det är dyra investeringar för den småskaliga biodlaren men är mer eller mindre ett måste för större biodlingar eftersom bisamhällena ofta står obevakade i naturen. System som dessa ihop med varningsskyltar har goda avskräckande effekter. Det är även intressant att se djurlivet i trädgården/bigården eller skadedjur som man normalt inte ser.

Stöldmärkning med brännstämpel gör bikupor och ramar mindre attraktivt för tjuvarna att stjäla, använda eller sälja vidare. DNA-märkning kan kanske avskräcka ytterligare.

Utomhuskamera

Utomhuskamera dag/natt. Foto D-link.

Stöldmärkning med brännstämpel

Stöldmärkning med brännstämpel. Foto Hammargrens stämplar.

Filmer om biodling


Läs mer om biodling