ALLT OM BIODLING
Två drottningar i ett bisamhälle

Bisamhälle med två bidrottningar

Visst förekommer det bisamhällen med två bidrottningar. Oftast observerar biodlaren det vid invintringen och vid vårgenomgången saknas den äldre drottningen. Här var drottningarna i samma låda. De var inte åtskilda med spärrgaller. Det här observerade Björn Flood i mitten av maj och berättar följande.

Text Björn Flood Foto Magnus Gröntoft

Vid flera tillfällen har jag sett två drottningar i sina bisamhällen. Den senaste visar på något extra. Som vittne har jag Magnus Gröntoft som också tog bild.

Idag har jag särat i ett mastodontsamhälle.

Under en längre tid har har det funnits två starkt läggande drottningar där. Min upptäckt började nu med att jag såg mängder med bin genom skattlådans plexiglasskiva. När lådan lyftes av var den fylld av honung. Under spärrgallret såg det verkligen annorlunda ut, ingen honung. Däremot hade första upplyfta ramen täckt yngel på hela ytan, ända ut i 3/4 Langstroth:ens ramkanter och lika dant på baksidan osv, ram efter ram med ägg, yngel och/eller täckta celler.

När översta yngellådan lyfts av hittade jag dessutom en drottning, i allt vimmel, och bestämde mig för att göra avläggare då kupan inte skulle räcka till för alla utkrypande bin. Kupan skulle också användas till ett speciellt projekt. Sedan fortsatte jag med ett par ramar till…och vad nu!!!  Jo där gick en drottning. Hade hon hunnit förflytta sig dit på något sätt. Jag kollade sedan den ram jag ställt undan intill kupan, jo där fanns en lika dan drottning med samma storlek färg(något röd bakkropp) och form. Vid närmare koll kändes de som tvillingar, dvs inga skillnader kunde märkas.

Nu undrar man, hur har det här gått till.

Den 9/5 hade samhället flyttats till platsen och den 17/5 spärrades ingången till kupan. Idag, den 3/6 gick de alltså tillsammans i detta och borde ha gjort det en längre tid. Inget av de mer än 100 samhällena jag kollat de senaste dagarna, hade den här kraften. Inget tydde för övrigt heller på något annat. Cellkoppar är nu vanliga och de fanns i detta samhälle oxå.

Ja, så var det i detta 2-drottningsamhälle.

Tidigare i våras särade jag på två drottningar i ett knytnävsstort samhälle. Båda är nu igång i egna samhällen.

Följ oss

Sveriges populäraste sajt om biodling. Här finns allt du behöver veta för att bli en bättre biodlare.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: