ALLT OM BIODLING
Raw honung / Rå honung

Honungsburkar

Honungsburkar, honungsglas eller honungsförpackningar används inom biodling för att tappa honung i, förvara och konsumera för eget bruk, eller sälja honung till kund.

En film med lite filosofi om honungsburkar som används inom biodling.

Ett brett sortiment av honungsburkar

Honungsburkar finns i en mängd olika storlekar, former och material som glas eller plast.

Glasburkar ger bäst hållbarhet i honung på lång sikt jämfört med plast. En nackdel med plastförpackningar kan var att sidorna är koniska och därmed inte fungerar med raka honungsetiketter. Den fossila plastindustrin och dess ofrånkomliga spridningen av mikroplaster i livsmedel och miljö är ett bra skäl till att inte välja plastförpackningar.

När det gäller honung på mindre hinkar är de billiga alternativet oftast plast. Men lite större hinkar och honungskärl finns i rostfri metall för bästa hållbarhet och återbruk i en halv evighet.

Det finns lock för honungsburkar i glas, oftast i guld eller silver, lackade i olika färger eller med tryck. Locken brukar ha ett skikt av plastmaterial för tätning och där finns material som är att bättre att välja ur miljösynpunkt.

Flaskor kan användas för nyslungad, flytande eller värmebehandlad honung. Det säljs även förpackningar anpassade för kakhonung, bivaxsalva, bivaxcerat eller bipollen.

Honungsburkar - Honungsburk - Honungsglas
Exempel på honungsburkar  i glas.

Storlek på honungsburkar

Under lång tid var 700 grams glasburk den vanligaste storleken på honungsburkar i Sverige. I takt med att hushållen har blivit mindre är 500 gram den vanligaste storleken nuförtiden.

Större glasburkar och hinkar i plast efterfrågas fortfarande hos storkonsumenter och restauranger.

Mindre storlekar på honungsburkar lämpar sig bra för små partier av sorthonung, individuellt eller i flertal i presentförpackningar. Särskilt i turisttäta områden är mindre förpackningar bra eftersom de är lätta att bära och ge som en gåva eller souvenir.

Kakhonung i hel honungsram efterfrågas också, där krävs någon form av mjukplast för att fånga upp eventuell droppande honung. Eller så levereras hela skattlådor om ca 10 ramar direkt från bikupan med någon form av undersättsbotten och täckskiva.

Sommarhonung - Sorthonung - Honung
Små förpackningar ger större förtjänst men också ger mer arbete.

Mindre förpackning ger större förtjänst

Man kan säga att mindre honungsförpackningar ger högre kilopris för honungen, om det är viktigt, men det blir också mer burkar att tappa, locka och etikettera för biodlaren. Biodlaren bör också tänka på att små förpackningar också kräver små etiketter.

Har biodlaren fått en liten honungsskörd kan mindre honungsburkar vara ett sätt att kompensera eventuell förlust, som alternativ till prishöjning.

Vilken storlek på honungsburk ska jag använda i min biodling?

När biodlare väljer storlek eller storlekar på honungsburkar bör denne fundera på:

  • Vad föredrar du själv för eget bruk?
  • Vad efterfrågar kunderna om honungen ska säljas?
  • Passar en storlek av honungsetiketter på alla storlekar av honungsburkar?
  • Finns passande kartonger till burkstorleken för smidigare lagring och transport?
  • Fungerar storleken med eventuell tappmaskin eller ska honungen tappas förhand?

Återanvända honungsburkar

Hobbybiodlare kan utan problem återanvända honungsburkar och lock för eget bruk, men skall honungen säljas krävs industriella diskmaskiner och därför måste förpackningar normalt sett återvinnas enligt livsmedelsregler.

Vart säljs honungsburkar?

Honungsburkar och andra förpackningar säljs hos biredskapsförsäljare. Oftast säljs glasburkar fördelade på brickor eller pall. Biodlare kan med fördel samarbeta och köpa tillsammans på pall för att få ett bättre styckepris.

Honungsetiketter / Honungsetikett Honungsetikett / honungsetiketter Svensk Honung Etikett Honungsbroschyr - Honung broschyr

vensk honung Kläder Affischer Honungsbi | ALLT OM HONUNG

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: