Nya Zeelands manukahonungs-producenter krisar när tester världen runt visar en produkt där inget annat än priset skiljer den från vanlig honung.
All manukahonung kommer från Nya Zeeland och föreningen Unique Manuka Factor Honey Association´s forskning visar att 1.700 ton produceras varje år.
Men bara i Storbritannien säljs 1.800 ton manukahonung varje år och så mycket som 10.000 ton säljs årligen världen över.
Av de 73 prover av honung som testats av föreningen, misslyckades 41 med att visa den icke-peroxid aktivitet som krävs för manukahonung. Myndigheterna i Hongkong hittade 14 av 55 manukahonungar som vid test visade sig vara uppblandade med sirap. Andra tester upptäckte att en del av honungen var inte manuka.
The New Zealand Herald rapporterar att Britain’s Food and Environment Research Agency testade ett litet urval om fem märken manukahonungar från butikshyllorna. Endast en, från Comvita, den största manukahonungsproducenten höll godkänd standard. De andra fyra uppvisade ingen spårbar ickeperoxid aktivitet eller några antibakteriella egenskaper speciella för manukahonung.
Storbritanniens Food Standards Agency utfärdade sedan en riksvarning om vilseledande påståenden på etiketter av förpackningar av manukahonung.
Priserna för manukahonung är 10 till 20 gånger högre än för andra typer av honung på grund av dess antibakteriella egenskaper. Nya Zeelands minister för livsmedelssäkerhet Nikki Kaye sade på Radio Nya Zeeland att regeringen och honungsindustrin snabbt måste upprätta en internationell standard för märkning.
UMF Honey Association president John Rawcliffe berättar i The New Zealand Herald om Storbritanniens tillslag. ”Det är enormt bedrägeri”, säger han. ”Det finns högre och ständigt ökande volymer av honung märkta som manuka vilka inte är manuka. ”Vi visste att vi sålt mer ”manuka” utomlands än som någonsin producerats. Vi har satt till alla resurser för att stoppa det här bedrägeriet, det enda negativa är att vi skulle har gjort det snabbare”.
Källa: Alan Harman, HiveLights, Kanada, November 2013
Läs även: The New Zeeland Herald – The land of bad milk and fake honey