ALLT OM BIODLING

Wizpings Biodling AB – störst, bäst och generösast i Sverige

Den 7 juli 2018 firades After raps hos Wizpings Biodling AB.

Text och foto Johann Lang

Vi började med ”After raps” för 4-5 år sedan. Först var det bara för dom anställda. Men det har växt lite med åren. I år firar vi den största skörden jag fått innan midsommar och även att det är 40 år sedan jag fick mitt första bisamhälle, berättar Anders Wizping.

Wizpings Biodling har idag ca 1400 bisamhällen och är landets största biodlingsföretag.

Gräv där du står är ett ordspråk som gäller för Anders, han hyser en stark motvilja mot allehanda bidrag. Bidrag gör verksamheten beroende av givarens godtycke. Wizpings biodling tjänar pengarna på att producera honung. Som mest är 6 personer sysselsatta under högsäsong. Bigårdarna finns i Kalmar län och på Öland. Oftast skattar 2 arbetslag i bigårdarna och hinner med ca 100 samhällen/dag. En person blåser bina och en bär lådorna till pall i bilarna och hemma använder man truck vid urlastningen. Hustrun Annika och sonen Max kan slunga 4,5 ton honung på en 8-timmarsdag. Slunglinje, vaxskruv och en 60 ramars radialslunga är utrustningen. Därefter pumpas honungen runt i lokalerna utan tunga lyft.

Enkelheten gör Wizpings Biodling framgångsrik.

Anders säger att han har en väldigt enkel biodling. När någon vill göra det till en komplicerad historia så säger han att det går lika bra om man gör tvärtom. En smålänning sa: Biodling behöver inte vara svårare än att man sätter på en tom låda och tar väck den när den är full, är ett av hans favoritcitat. – Det största problemet med biodlingen är att den går att komplicera till förbannelse och att det är där många faller. – Jag blir alltid irriterad på att folk inte begriper att jag alltid har rätt, så numera är jag bara med i SBR, säger Anders och skrattar. Och det räcker med att Bitidningen är dålig.

– Vi bryr oss inte om att jobba med krångelsamhällen. De som är drottninglösa på hösten blåser vi ur. Avläggare gör vi framförallt under våren då vi avsätter av ett antal bigårdar för ändamålet. Längre fram på sommaren är även skaksvärmar en favorit. – Det går smidigare eftersom vi har stor variation rammått i yngelrummen ger vi skaksvärmen en parad drottning och det rammått vi önskar.

– Genom uppköp av bigårdar så förekommer för närvarande 5 olika rammått i yngelrummen hos oss. I skattlådorna finns endast HLS. När Stefan Göransson hoppade på Langstroth-tåget köpte jag hans HLS lådor och har fortsatt med HLS säger Anders. Plast i ramar och lådor är han motståndare till. Hans lådor är av plywood som väger marginellt mer än plast, men som är så hållbara att ”man kan fälla ett träd över dem” påstår han.

En av Anders verkliga favoriter är tappningsmaskinen där han tappar ca 2,5 ton honung/dag. Ett tekniskt underverk med en tappningslinje för glas och en linje för plastburk. Till tapprummet pumpas honungen och blandas med en ymp för att därefter pumpas vidare till tappningsmaskinen. Enklare och bättre kan det inte bli!

Wizpings Biodling, generösast bland biodlare

Efter 40 års biodlande bjuder Wizpings in 50-60 biodlare på After raps för att visa och berätta om sin biodling. Alla bjuds på mat och dryck, bad i den nya fina poolen. De långväga får dessutom möjlighet att övernatta i ”drängstugan”. Wizpings fest var lärorikare och mera stimulerande för biodlingen än de flesta riksföreningars årsmöten som ofta bekostas av skattemedel.

Med gästerna från när och fjärran kom det efterlängtade regnet och man fick tillfälligt söka skydd under lönnarna.
Regnet hindrade inte den badsugne från att prova poolen.
Lagom till matdags upphörde regnet och för den törstige fanns baren till vänster…
…som sköttes av Elin Gustavsson.
Maten dukades fram och två grillmästare hanterade grillen.
F.v. Inger Körling, Olle Ideström som snickrar Wizpings bikupor och Staffan Karlsson, snickaren som byggde pool-däcket uppskattar maten.
Fullt kring borden och Annika övervakar så att inget fattas.
Efter visningen av honungshuset fortsätter diskussionerna till kaffe och tårta vid poolkanten.
Långt in på natten diskuterade gästerna. Den frusne kunde värma sig med ett dopp i den övertäckta poolen. Till sängen i drängstugan i bakgrunden var det nära.
En gigantisk rökpust symboliserar Wizpings Biodling. Bostadshuset i bakgrunden är väl skilt från biodlingen genom en hög syrenhäck.
error: