ALLT OM BIODLING
Biodlarbesök hos MS Biredskapsfabriken AB

Biodlarbesök hos MS Biredskapsfabriken

Föreningsutflykter till MS Biredskapfabriken AB i Töreboda är populära inför bisäsongen. Vi har haft öppet hus för föreningsbesök under helgerna varje vår och försommar så länge jag kan minnas säger Mia hos företaget som har allt för biodlaren.

Text och foto om ej annat anges Artcopy

Biodlarbesök hos Biredskapsfabriken
MS Biredskapfabrikens personal har förberett biodlingsvaruhuset för dagens besök. När bussen med biodlareföreningarna anländer blir det genast full aktivitet bland butikshyllorna. Foto t.h. MS Biredskapsfabriken.

Den 25 april steg drygt 50 förväntansfulla biodlare från tre föreningar av bussen framför biredskapsaffären med 800 m2 utställningsyta. Besökarna kom från Södra Vedbo, Höglandets, Nässjöortens, Bodafors, Östra- och Västra Härads Biodlareföreningar. Mia, Mari, Maria och Anders från MS Biredskapsfabriken visade drygt 4000 produkter i sortimentet och gav service. Här får gästerna god tid på sig så att man hinner både handla och handla om igen. På hemvägen åker man till Stenstorp, Dalénmuseet och Fyrvaktarens restaurang för att äta.

Bland besökarna fanns kursledare med sina nybörjare som här fick en överblick i det rikliga utbudet. – Här kan man se allt på en gång, som någon uttryckte det. I föreningarna har man märkt att nybörjarna har blivit yngre vilket är glädjande och man betonade att det kommit fler kvinnor till kurserna. Uppmärksamheten kring bidöden har höjt intresset för vårt minsta husdjur.

Biodlarbesök hos Biredskapsfabriken
MS Biredskapfabriken säljer förutom sin egentillverkade Töreboda-kupan, i trä eller EPS även kupor från andra leverantörer. Doften av honung och bivax gör att alla biodlare känner sig som hemma i biredskapsbutiken.
Biodlarbesök hos Biredskapsfabriken
T.v. nöjda nybörjare har lastat vagnen full med biredskap. Besökarna turas om att handla i biredskapsbutiken och ta en paus på övervåningen där det bjuds på kaffe och diskuteras biodling.

– Vi tog över gården av min sambos mamma och hans morföräldrar har haft bin i alla år och jag skall hjälpa henne med biodlingen nu efter att ha gått kurs nu i vinter. Först ville jag röja och rensa upp i trädgården men bina visade mig varför all växtlighet har funnits och då tänkte jag, herregud! – nu har jag ju tagit bort det som är bra för bina. Krusbärsbuskar växte överallt och hallon slog jag ner med lie men de kommer ju på nytt säger Anneli från Nässjöortens Biodlareförening.

Biodlarbesök hos Biredskapsfabriken
T.v. kupmaterial och slungor. T.h. rökpustar, bäljar och diverse handredskap.
Biodlarbesök hos Biredskapsfabriken
T.v. lister, galler och nät. T.h. MS Biredkapsfabriken säljer egentillverkade arbetskläder för biodlare. Jackor och overaller med slöja eller kåpa. Kläderna bär den blå-gula Töreboda-etiketten.
Biodlarbesök hos Biredskapsfabriken
T.v. honungsslungare, honungsrörare och avtäckningsmaskiner. T.h. Mari hjälper besökarna i kassan.

– Som kurslitteratur använder vi boken Bin till nytta och nöje. Honungen vi får är tänkt till oss själva, arbetskompisar och bekanta, sen får vi se i framtiden. Genom att delta i honungsbedömning får vi använda SBR-etiketten om vår honung blir godkänd.

Stundtals så förlorar sig samtalet i beställningar och inköp av arbetskläder, avståndsstift, ramstorlekar. Lågnormal har de flesta, och någon höjer Anisoljan till skyarna (även kallad Norsk bihandske) och köper två flaskor. – Då kan man arbeta utan handskar. Av en bigård med sex samhällen är alla snälla som flugor och så ett som är ilskna utav bara den. Då är Norsk bihandske räddningen.

Biodlarbesök hos Biredskapsfabriken
MS Biredskapsfabriken har ett brett sortiment hygienprodukter med honung och propolis.
Biodlarbesök hos Biredskapsfabriken
T.v. Birgit Johansson, sekreterare i Höglandets biodlareförening berättar om föreningens verksamhet.

Birgit Johansson, sekreterare i Höglandets Biodlareförening, med över 65 medlemmar, berättar om fulltecknade kurser. Hon har övergått från att diska silar till att arbeta ute i bigården. Av de femton år hon har varit biodlare har nog föreningen besökt MS Biredskapsfabriken i minst tio, kanske tolv av dessa år, berättar Birgit.

– En resa brukar det bli med ramar för vaxrensning och glasinköp på höstsidan. När vi sedan hämtar vax och ramar brukar släpet bli fullt ändå men om någon behöver något extra så brukar det rymmas. Så på det viset har föreningens medlemmar möjlighet att handla tre gånger. Det stora utbudet här har gjort att vi valt att resa hit och det har funkat perfekt, säger Birgit. Här finns både kupor och slungor och vi köper inget pallvis.

Vår ordförande Carl-Magnus Löwhagen är jättebra han ger oss reseberättelser om biodling från både Sydafrika och Kina. Höglandet i Nässjö har ingen föreningsbigård men Eksjö har en där man samlas varje torsdagskväll.

Biredskapsfabriken-Bikupa-Bikupor-Kläder-Bivax
Made in Töreboda. Ikoniska produkter från MS Biredskapsfabriken. Törebodakupan i trä eller EPS. Arbetskläder för biodlare. Det gula, välkända och väldoftande bivaxet ”Törebodas guld”. KRAV-godkänt vaxrenseri!
Biodlarbesök hos Biredskapsfabriken
Det välfyllda lagret hos MS Biredskapfabriken. Det börjar bli lite trångt så vi behöver expandera lolkalerna berättar Mari. De är nu ca 20 personer som arbetar i företaget. 2012 utsågs MS Biredskapsfabriken till ”Årets Företagare” i Töreboda.
Biodlarbesök hos Biredskapsfabriken
Ola Hagman, vice ordf i Södra Vedbo Biodlareförening t.v. planerar att fördubbla antalet bisamhällen. T.h. Bussen lastas full med biredskap.

Busschaufören Per Arne Magnusson och Ola Hagman kommer från Södra Vedbo Biodlareförening med drygt 60 medlemmar och deras föreningsbigård ligger i Kvarnarp. Ola berättar om stor variation av dragväxter och goda förutsättningar för KRAV-honung och en förvånansvärt lång dragsäsong på Höglandet. Målet är att fördubbla antalet samhällen och göra avläggare i slutet av maj. Man ska även testa plastkupor. Mitt transportmedel i skogen är fyrhjuling med släp, avslutar Ola Hagman.

Halvramar i skattlådorna vurmar man för viktens skull i biodlareföreningarna. Den femte lådan i en Lågnormal-kupa vill man varken lyfta upp eller ner, det blir för tungt. Många har övergått till frigoliten men den är svår att göra ren. De första frigolitkuporna var för mjuka och då gav sig fåglarna på dem men nu är de hårdare och då har de fått vara ifred.

Kurserna hjälps vi åt 3-4 st som håller i olika teman och sedan är vi i deras bigårdar med praktiklektionenrna.

Medelskördarna ligger på 30-35 kg drygt men det finns ställen och biodlare som får både mindre och mycket mer på Höglandet. Området saknar yrkesbiodlare men någon har kring 300 samhällen.

Biodlarbesök hos Biredskapsfabriken
T.v. MS Biredskapsfabriken ligger i centrala delarna av det idylliska Töreboda. Man kan komma med bil, tåg eller t.o.m. båt via Göta kanal som flyter förbi 50 meter från biredskapsbutiken.
Biodlarbesök hos Biredskapsfabriken
Biodlarbesöket avslutas med biredskapslotteri.

3-timmars-besöket hos MS Biredskapsfabriken har gått förvånandsvärt snabbt. Besöket avslutas med det traditionella lotteriet där man kan vinna biredskap. Det börjar bli dags att åka vidare. Föreningarna från Höglandet brukar göra biredskapsresorna till heldagar med ett par till stopp på andra utflyktmål på vägen tillbaka.

MS Biredskapsfabriken AB
  • Familjeföretag med biredskapshandel i fyra generationer.
  • Anor från slutet av 1887, vaxhantering sedan 1941.
  • Eget snickeri och sömnad.
  • Postorder och varuhus i Töreboda.
  • Biredskapskatalogen Töreboda Biredskap utkommer vart annat år.
  • Välkänt för sitt gula bivax med exakta cellstorlekar.
  • KRAV-godkänt vaxrenseri.
  • Sortiment med över 4000 artiklar.
  • 21 anställda år 2015.
Boka besök med din biodlareförening

Tel 0506-102 73, e-post info@biredskapsfabriken.se
Läs mer på www.biredskapsfabriken.se.

Läs mer om biodlareföreningarna i reportaget

Följ oss

Sveriges populäraste sajt om biodling. Här finns allt du behöver veta för att bli en bättre biodlare.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: