ALLT OM BIODLING
Bihandskar / Bihandske | ALLT OM BIODLING

Bihandskar

Bihandskar eller bihandske är en del av skyddsklädsel som används inom biodling. Bihandskar används för att skydda biodlarens händer mot bistick.

Vad skiljer bihandskar mot andra handskar?

Bihandskar är tillverkade av skinn eller gummi för att inte arbetsbinas gadd inte ska kunna nå biodlarens kropp, fastna med sina hullingar och pumpa in bigift. Bihandskar har långa ärmar att trä över biodlarens overall eller jacka. Overaller eller jackor brukar ha märlor att trä över tummarna, så att ärmarna följer med ner under bihandskarnas ärmar för bästa skydd.

Vanliga gummihandskar som diskhandskar och städhandskar fungerar utmärkt som bihandskar. Fördelen är att de är mer följsamma och tunna, och inte lika grova och klumpiga som specialtillverkade bihandskar. Nackdelen är att de inte har lika långa ärmar och bin lättare kan krypa in under jackans eller overallens muddar. Tunna gummihandskar är heller inte lika hållbara som handskar i kraftigare material.

Viktigt att skydda dig mot bistick

Som nybliven biodlare kanske du lägger märke till att en del erfarna biodlare ibland hanterar bin utan handskar. Det är inget vi rekommenderar nybörjaren, det är ett personligt val som är helt på egen risk. Risken för bistick finns alltid i biodling och du måste vara medveten om att det kan vara livsfarligt att bli stucken. Även snälla bin sticks ibland. Du måste alltid se till att rätt skyddskläder används och att de är bitäta.

Var kan jag köpa bihandskar?

Bihandskar i olika storlekar och utförande säljs hos biredskapsbutiker.

error: