Biredskap

Biredskap - Utrustning för Biodling

Biredskap eller biodlingsredskap kallas utrustning och redskap för biodling. Som nybliven biodlare behöver du en bikupa med ramar, arbetskläder (bihatt, slöja, overall/heldräkt eller jacka, bihandskar), kupkniv, biborste och rökpustHonungslungare kan du fråga din lokala biodlareförening om du får låna första året. En del biodlare erbjuder även legoslungning.

Det finns en mängd biredskap för olika behov. Med tiden du märker vilken utrustning du behöver (eller inte behöver) till din biodling. Många biodlare tycker att specialtillverkade biredskap som biborste, kaktång, bihandskar och kupkniv är utmärkta medan en del gillar att bygga sina egna bikupor och nöjer sig med en fjäder eller lövkvist, bara händer och kanske en vanlig morakniv. Även kuptyper som marknadförs som mindre materialsportiga kräver kringutrustning som t.ex. fruktpress för att pressa honung, kärl och kranar för att tappa och burka honung, redskap för att smälta och rensa bivax osv.

En fördel kan vara att välja rammått på ramar och kupdelar som biodlare du köper bin av använder. Men det är upp till var och en att upptäcka vilken typ av material man trivs att jobba med och hur utrustningen fungerar rationellt med storleken på biodlingen som ska bedrivas. Biodlareföreningarnas möten är bra tillfällen att se och diskutera olika biredskap.

Bikupan FlowHive har hajpats enormt i media och kan verka lockande. Den marknadsförs som att man kan ha bisamhällen utan att komma i kontakt med bina och tappa honungen från bikupan. Det är dock inte så lätt som det ser ut och bisamhället kräver samma skötsel oavsett kuptyp. Vi måste därför varna innan inköp eftersom vi ofta får frågan om FlowHive från nybörjare. Läs mer om FlowHive här

Biredskap som används i de flesta biodlingar; en bikupa som består av minst 4 lådor (om du väljer lågnormal som ramformat), med ramar, tak, botten, bitömmarbotten, vaxmellanväggar, spärrgaller, täckskiva, fodrare, kuppallbihatt/slöja, rökpustkupkniv, biborstehonungsslunga, avtäckningsgaffel, avtäckningsbricka, honungssil, honungskärl, honungsrörare, refraktometer, honungsburkar, lock och kartonger till honungsburkar.

Länkar till biredskapsförsäljare hittar du här och på kartan med biodlare. De har även återförsäljare om du bor långt ifrån. Det är vanligt att medlemmar i lokala biodlareföreningar sambeställer utrustning eller ordnar resor till biredskapsbutiker för att få bra fraktpriser. Startpaket brukar finnas till den som vill börja med biodling.

Exempel på de vanligaste biredskapen

Bikupa

Bikupa

Låda

Låda/sarg

Ramar

Ramar

Botten

Botten

Bitömmarbotten

Bitömmarbotten

Vaxmellanväggar

Vaxmellanväggar

Spärrgaller

Spärrgaller

Täckbrädor

Täckskiva/täckbrädor

Fodrare

Fodrare

Bislöja / arbetskäder

Bislöja/arbetskläder

Rökpust

Rökpust

Kupkiv

Kupkniv

Honungsslungare

Honungsslungare

Avtäckningsgaffel

Avtäckningsgaffel

Avtäckningsbricka

Avtäckningsbricka

Honungsrörare

Honungsrörare

Honungskärl

Honungskärl

Honungssil

Honungssil

Refraktometer

Refraktometer

Honungsburkar

Honungsburkar

Kartonger

Kartonger

Film om biredskap – utrustning för biodling.

Länkar till biredskapsförsäljare
PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung.

Läs mer om biodling

Drönarram
Drönarram kallas det inom biodling när honungsbin Läs mer
Myrsyra - Varroabekämpning - Bihälsa
Myrsyra är en organisk syra som används inom Läs mer
Biväxter - Oxtunga (Anchusa officinalis)
Oxtunga (Anchusa officinalis) är ganska vanlig i södra och Läs mer