Biredskap

Biredskap - Utrustning för Biodling

Biredskap, biodlingsredskap eller bimaterial kallas utrustning och redskap för biodling. Som nybliven biodlare behöver du minst en bikupa och kuptillbehör, arbetskläderkupkniv, biborste och rökpustHonungslungare kan du fråga din lokala biodlareförening om de har en att hyra ut till medlemmar första året. En del biodlare erbjuder även legoslungning.

Det finns en mängd biredskap för olika behov. Med tiden du märker vilken utrustning du behöver (eller inte behöver) till din biodling. Många biodlare tycker att specialtillverkade biredskap som biborste, kaktång, bihandskar och kupkniv är utmärkta. Medan en del föredrar att bygga sina egna bikupor och nöjer sig med en fjäder eller lövkvist, bara händer och kanske en vanlig morakniv. Även kuptyper som marknadförs som mindre materialsportiga, kräver de kanske kringutrustning som t.ex. fruktpress för att pressa honung, kärl och kranar för att tappa och burka honung, redskap för att smälta och rensa bivax osv.

En fördel kan vara att välja rammått på ramar och kupdelar som biodlare du köper bin av använder. Men det är upp till var och en att prova sig fram till vilken typ av material man trivs att jobba med. Välj utrustning som fungerar rationellt i storleken på biodlingen som ska bedrivas. Biodlareföreningarnas möten är bra tillfällen att se och diskutera olika biredskap.

Biredskap som används i de flesta biodlingar; bikupor som består av minst 4 lådor (om du väljer lågnormal som rammått), med ramar, takbotten, bitömmarbotten, vaxmellanväggar, spärrgaller, täckskiva, fodrare, kuppallbihatt/slöja, rökpustkupkniv, biborstehonungsslunga, avtäckningsgaffel, avtäckningsbricka, honungssil, honungskärl, honungsrörare, refraktometer, honungsburkar, lock och kartonger till honungsburkar.

Länkar till biredskapsförsäljare hittar du här och på kartan med biodlare. De flesta har nätbutiker och en del har återförsäljare om du bor långt ifrån. Det är vanligt att medlemmar i lokala biodlareföreningar sambeställer utrustning eller ordnar resor till biredskapsbutiker för att få bra fraktpriser. Startpaket brukar finnas till den som vill börja med biodling.

Exempel på de vanligaste biredskapen

Bikupa

Bikupa

Låda

Låda/sarg

Ramar

Ramar

Botten

Botten

Bitömmarbotten

Bitömmarbotten

Vaxmellanväggar

Vaxmellanväggar

Spärrgaller

Spärrgaller

Täckbrädor

Täckskiva/täckbrädor

Fodrare

Fodrare

Bislöja / arbetskäder

Bislöja/arbetskläder

Rökpust

Rökpust

Kupkiv

Kupkniv

Honungsslungare

Honungsslungare

Avtäckningsgaffel

Avtäckningsgaffel

Avtäckningsbricka

Avtäckningsbricka

Honungsrörare

Honungsrörare

Honungskärl

Honungskärl

Honungssil

Honungssil

Refraktometer

Refraktometer

Honungsburkar

Honungsburkar

Kartonger

Kartonger

Film om biredskap – utrustning för biodling.

Länkar till biredskapsförsäljare
Biodling

Läs mer om biodling

Biodling - Uppställningsplats - Bikupor
Uppställningsplats eller bigård kallas den plats där biodlare ställer Läs mer
Vaxsmältare med ånggenerator - Biredskap - Biodling
Ångvaxsmältare är ett biredskap, en vaxsmältare, som Läs mer
Biväxter - Harklöver (Trifolium arvense)
Harklöver, fältklöver, hartassar eller harväppling (Trifolium arvense) är vanlig Läs mer
Honungsetiketter - Etiketter Honung - Tryck egna etiketter - Trycka etikett
PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung.
Svensk honung

ALLT OM BIODLING™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.   Läs mer

error: