Vårundersökning, vårkontroll eller vårinspektion är termer som inom biodling syftar på årets första genomgång av bisamhällen.
Den första riktiga vårdagen kan biodlaren inte hålla sig längre utan måste in i bisamhällena och se efter hur bina har det. Förutom en kontroll av bisamhällets tillstånd så byts bikupans botten eller rengörs från nedfall. Tidpunkten för vårundersökning kan variera med väderlek och var i landet biodlaren befinner sig men ett snitt kan vara i månaderna mars-april.
Om biodlaren stöter på ett bisamhälle som inte har överlevt övervintringen stängs flustret på bikupan, och den bärs in så att inte andra bisamhällen eller djur får åtkomst. Döda bin och nedfall borstas av ramar och bottnar, grävs ner eller lämnas till förbränning i tät sopsäck på återvinningscentral. Rent vaxbygge kan smältas ur ramar, men är det utsot och nerskitet vaxbygge så skärs det ur och lämnas till förbränning. Hela ramar lämnas till vaxrenseri för tvätt och desinficering. Lådor och bottnar tvättas med kaustiksoda och vatten, är de av trä kan de även flammas med gasolbrännare.
Se hur vårundersökning kan gå till i filmerna nedan och läs om kapitlet ”Vår” i boken Bin till nytta och nöje. Det är alltid bra fräscha upp sina kunskaper efter en lång vinter med mycket honungsglögg.
Nybörjarkurs i biodling – Lektion i vårundersökning.
I den här filmen görs vårkontroll av fyra bisamhällen i början av april. Det är en sen, kall vår där bina har haft rensningsflykt följt av veckor med nattemperaturer på -20°C. I den kyliga våren, utan blomning av t.ex. sälg, gjordes ingen yngelkontroll denna gång.
Kort film som visar vårundersökning av bisamhälle.
Vårundersökning av fyra bisamhällen som invintrats enbart med honung. Att invintra på honungsramar är naturligt för den självhushållande biodlaren, inte minst vid högt sockerpris eller svajande honungsförsäljning. Men det innebär också hög risk under år med mycket blad-, och cementhonung i kombination milda vintrar.