Förbjud import av kinesisk honung

euronews

Biodlare från Ungern, Slovakien och Slovenien protesterar mot den stora importen av ifrågasatt kinesisk honung. De vill att EU förbjuder import eftersom den billiga honungen produceras med bekämpningmedel och hormoner som inte är tillåtna i EU och ofta är förfalskad. Läs mer och se inslaget hos Euronews.

“De nuvarande EU-reglerna tillåter inte att ange exakta ursprungsländer och blandningsförhållandet. Det innebär att de (honungsimportörerna) kan blanda en droppe av EU:s honung med GMO-kontaminerad sydamerikansk eller falsk kinesisk honung för att lura de europeiska konsumenterna “, säger en ungersk biodlare.

I Sverige är det lika dant. Både Jakobsens honey & syrup, via Coop, och Axfood säljer falsk honung enligt Testfakta. Ursprungsmärkningen är värdelös och uppmanar till fusk. Den falska och dåliga honungen fraktas runt mellan världens länder, blandas och märks om till EU-honung i många fall.

Den som bryr sig om vad den äter bör välja honung från lokala biodlare och inte stödja fusket med “flytande” EU/icke-EU som pågår i butikerna. Kräv att producenter och importörer som Svensk(?) Honungsförädling och Jakobsens honey & syrup (sirap?) anger tydligt ursprung. Det gäller även andra produkter med honung som tillsats, till exempel frukostflingor, hygien- och hälsoprodukter. Där används ofta honung och andra biprodukter i marknadföringen för att ge den där fina honungsdoftande och hälsosamma känslan. Men den är antagligen fejk om ursprungsbeteckning saknas.

Biodlingsföretagarna
Biodling

Läs mer om biodling

Biodling / Biodlare - Föreläsning / Föreläsare
Vill du boka en intressant föreläsning om Läs mer
Biväxter - Snöbar
Snöbär (Symphoricarpos albus) brukar odlas som häckväxt Läs mer
Swienty
Swienty A/S är en dansk biredskapsförsäljare med återförsäljare Läs mer
Honungsetiketter - Etiketter Honung - Tryck egna etiketter - Trycka etikett
PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung.
Svensk honung

Nyhetsinlägg om biodling