ALLT OM BIODLING
Biodlingskalender - Maj

Biodlingskalender: Maj

När maskrosor och fruktträd blommar har biodlaren sin skönaste tid, om denne har skött sin materialvård under vintern och våren. Ramar har trådats och de har mellanväggar insmälta, cirka 10 stycken per bisamhälle ska det finnas. 

Se hur växandet i naturen verkar gränslöst. Allt blommar och bina jobbar, bofinken ropar optimistiskt i körsbärsträdets topp och i fjärran hörs gökens lockande toner. Det är nu vi biodlare ska sätta oss ner och njuta, tids nog får vi jobba med bisvärmar och honung.

Nu kan du sätta på den första skattlådan, gärna ramar med hälften vaxmellanväggar och hälften utbyggda vaxkakor (om du har sparat det i lagret). Sätt mellanväggarna i mitten av lådan. Har du inga utbyggda ramar får du använda vaxmellanväggar. Använder du spärrgaller så placeras det under skattlådan.

Mer än så behöver du inte göra i maj. Men du kan såklart ställa ut solvaxsmältaren om du inte redan har gjort det, kontrollera svärmtryck och göra avläggare vid behov, måla eller olja nya bikupor, osv, osv, osv. Sen finns det ju andra viktiga moment hemma i trädgården. Torkade växtrester som har stått och fröat av sig ska rensas från blomsterlanden och vinterns gallring bland träden ska klyvas till ved.

Viktiga dragväxter i maj är t.ex. Lönn, Äpple, Körsbär, Rönn, Kastanj, Maskros, Krusbär, Svarta vinbär, Röda vinbär.

Att göra i maj

Se filmtips för maj månad nedan. Läs mer om biåret i Biodlingskalendern.

Lektion i utökning hos Huddingeortens Biodlareförening.

Johann gör yngelkontroll och sätter första skattlådan på Töreboda-kupan, Nacka-kupan och Multikupan, en riktig sommarvarm dag i maj.

En kortare version av ”Första skattlådan”.

Försommarhonung –  en allmän betäckning för honung skördad från försommaren. Bina behöver oftast denna tidiga honung själva men vid bra förutsättningar kan det ge ett överskott till biodlaren.

En film om bra platser för bigårdar som tillgodoser binas behov och som ger goda chanser till unika honungssorter med smak av växtligheten i omgivningen. Lite inspiration för den som strävar efter honung bortom den egna hem-bigården.

Exempel på stabil och lättflyttad bibänk med fäste för spännband.

Solvaxsmältaren kan ställas ut när dagarna börjar bli soliga och varma – ett enkelt och billigt sätt att smälta gammalt eller skadat bivax ur ramar och avtäckningsvax under sommaren med hjälp av solens energi.

En introduktion till biväxter, bifoderväxter eller dragväxter.

Några tips om du tänker måla dina bikupor.

Bikupor av trä kan ytbehandlas med linolja om man föredrar det.

Följ oss

Sveriges populäraste sajt om biodling. Här finns allt du behöver veta för att bli en bättre biodlare.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.