ALLT OM BIODLING
Måla bikupa - Målning av bikupor

Måla eller olja bikupor

Kupfärg eller linolja används inom biodling för att ytbehandla bikupor.

Varför ytbehandlas bikupor med färg eller olja?

Det är inget måste för biodlaren att ytbehandla sina bikupor men det kan ge bättre hållbarhet mot väder och vind beroende på vilken trä eller plast som bikupan är byggd av.

Främsta anledningen är kanske att det blir fint i bigården för biodlaren att titta på. Det kan även vara bra att måla nya bikupor med olika färger för att minska felflykt.

Målas inte ytor på bikupor av trä brukar de bli gråa med tiden, men det ju kan just vara något biodlaren föredrar. Bikupor tillverkade av vit cellplast som inte ytbehandlas kan få ett tunt gråaktigt skikt av alger eller lav.

En film där bikupor målas.

Vilken färg eller olja kan jag använda på bikupor?

Speciellt ”bivänlig” kupfärg för utvändig målning säljs hos vissa biredskapsförsäljare. En miljövänlig färg är annars att föredrar, en som inte lämnar mikroplaster eller gifter i naturen när den med tiden flagnar bryts ner.

En bikupa producerar livsmedel och en giftigt färg ska under inga omständigheter användas invändigt i bikupan på t.ex. innerväggar, ramar eller luckor.

Många biodlare ytbehandlar nya bikupor av trä med linolja utvändigt och invändigt istället får målning med färg.

I den här filmen ytbehandlas bikupor med linolja.

Vilka delar på bikupan kan jag måla eller olja?

Lådor/sargar av trä kan målas med färg eller oljas på utsidan. På insidor kan linolja användas på ytor av trä för att det kan bli lättare att skrapa bort bivax och propolis, men honungsbina ytbehandlar med tiden träet i alla fall.

Bikupans ramar behöver normalt sett inte målas eller ytbehandlas med linolja. Om du använder linolja ska du låta den torka in helt på lådor/sargar innan de tas i användning och på ramar innan vaxmellanväggar sätts in.

Bikupor av plast ska endast målas på utsidan med färg eller användas omålade, följ tillverkarens råd eftersom det kan variera beroende på vilken typ av plast kupan är tillverkad av.

error: