ALLT OM BIODLING
Drag Bidrag Drabin Dragväxter | ALLT OM BIODLING

Bidrag

Drag eller bidrag används som termer inom biodling för att beskriva när honungsbin samlar nektar och/eller pollen från en eller flera biväxter. Biodlare kan t.ex. säga att Nu drar bina på maskros, eller Jösses vilket bra rapsdrag det har varit i år, eller Här har de minsann dragit in honungljung.

Dragväxter och dragbin

De biväxter som ger bäst drag, alltså de bästa nektarkällorna och de bästa pollenkällorna, för såväl bisamhälle som biodlare, brukar kallas dragväxter.

För att spåra källan till ett bidrag kan biodlaren vandra i binas flygriktning under draget, eller analysera bipollen som skördas med pollenfälla.

När arbetsbin är ute och samlar nektar och pollen i naturen brukar de kallas dragbin eller fältbin.

Dragets styrka

Draget kan vara lugnt eller kraftigt beroende på beroende på nektarkällans och eller pollenkällans omfattning, väderlek och bisamhällets bistyrka.

Vid ett kraftigt drag syns det tydligt med 100-tals bin i minuten som passerar bikupans fluster. En flusterbräda kan minska stockningar i flygtrafiken genom att underlätta binas starter och landningar.

Ekonomiska bidrag

Bidrag kan även användas som term på tråkigare fenomen inom biodlingen. Det som kallas Stöd till biodlingssektorn, men som ofta resulterar i statlig finansierad konkurrens och förskingring av gemensama skattemedel.

Stora belopp slussas varje år ut till projekt som kopierar och konkurrerar med befintliga affärsidéer inom biodlingen, eller inte leder till något vettigt alls.

En specifik ”ideell” förening  startad av en statligt anställd sticker ut i bland de årliga bidragstagarna. Hela verksamheten i denna förening bygger på skattemedel från Stöd till biodlingssektorn. När vi som driver den här webbplatsen försöker visa att det går att skapa något utan att belasta skattebetalarna, sitter denna förening och kopierar innehåll rakt över till sin skattefinasierade sajt.

Även de rikstäckande biodlingsorganisationerna finansierar projekt via dessa bidrag. Till och med organisationen för företagsmässig biodling klarar sig inte utan dessa stöd.

Vid en kort presentation av vårt material inför den ansvarige för utbetalning av Stöd till biodlingssektorn, utan någon som helst anspråkan på stöd till vår verksamhet, utbrister personen; ”Men hur finansierar ni det här?!”.

Det säger något om företagsklimatet inom svensk biodling. Det finns en sorts mentalitet hos en del individer att inget kan skapas, produceras eller drivas utan bidrag.

Förhoppningsvis upphör de konkurrensvidriga ekonomiska bidragen, till skillnad mot t.ex. ett klöverdrag.

Följ oss

Sveriges populäraste sajt om biodling. Här finns allt du behöver veta för att bli en bättre biodlare.

ALLT OM BIODLING

Sveriges bästa sajt om biodling. Här finns all nödvändig information och inspiration för att du ska kunna utvecklas som biodlare. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: