I ett mycket märkligt klipp från SVT visas några saker som säkert upprör många biodlare.
Citat från SVT: Susanne Jonsson, kock känd från Go’kväll, ger ett supersnabbt tips på hur du kan rädda din sockriga honung och ge den ett nytt liv. Som bonus har du en perfekt gå-borts-present.
Observera att honungen som visas är inte särskilt kristalliserad och inte alls behöver ”räddas”. ”Ibland så blir ju honung lite såhära kristalliserad men då kan man vispa upp den och eh så blir den så otroligt fin och krämig” säger kocken, om en honung som uppenbart redan ser fin och krämig ut.
Du kan givetvis vispa honung som konsument om du tycker det är kul, men att kalla det att ”rädda honung” är fel. Att honung kan vara sockrig och kristalliserad är en egenskap, inte ett tecken på förfall. Honung är honung och har så gott som evigt liv, den behöver inte återupplivas på något sätt.
Ska du vispa riktigt kristalliserad honung bör det också varnas för att du kan förstöra din elvisp. Etiketten har tagits bort på den ursprunglig plastförpackningen i filmen av någon anledning, är det för att inte gynna någon eller för att dölja det billiga ursprunget?
Kocken vispar alltså ner luft i honungen, packar sedan om den i egen förpackning, och märker slutligen om honungen för att bli en ”gå-borts-present”. Observera att det inte är tillåtet att köpa in, vispa och märka om honung utan ursprung – varken som gåva eller till försäljning.
SVT verkar tycka att det är okej att uppmuntra till att behandla och dölja honungens ursprung på det här sättet – i dessa tider då problemet med fuskhonung är större än någonsin. Det rätta vore att SVT uppmuntrade till att handla så lokal honung som möjligt som en julklapp, och att alltid behålla den ursprungliga etiketten!