Slungrum, slunglokal, honungsrum, honungslokal, honungshus eller bihus är en lokal eller byggnad där biodlare sköter honungshantering. Det kan vara till exempel avtäckning, slungning, silning, rörning eller lagring av honung. Bihus används också som namn på en byggnad med flera bisamhällen i.
När behövs ett riktigt slungrum?
En nybörjare eller hobbybiodlare med få bisamhällen kan klara sig i det egna ordentligt rengjorda köket för att hantera honung för eget bruk. När honung skördas för försäljning, om biodlingen växer eller blir ett livsmedelsföretag krävs ordentliga lokaler.
Planera ett slungrum
Bilden ovan visar hur ett välplanerat, bitätt och lättstädat slungrum kan se ut. Utrustning ska placeras i ett bekvämt flöde på korta avstånd för att korta rörelser och mindre spill.
En hobbybiodlare med ca 10 bisamhällen bör klara sig på cirka 10 kvadratmeter. Sedan tillkommer utrymme för redskapslager och kylrum eller källare för förvaring av honung.
För att hålla värmen bör slungrummet inte vara större än behovet, men samtidigt kunna expanderas om ambitionen är att expandera biodlingen i framtiden.
Exempel på saker att tänka på vid planering av flödet i slungrum och lager
- Travar av skattlådor med oslungade honungsramar
- Travar av skattlådor med slungade honungsramar
- Avtäckningsbord eller avtäckningsmaskin
- Honungslossare för eventuell ljunghonung
- Honungsslungare eller honungspress
- Honungssilar, honungssumpar eller liknande utrustning
- Honungskärl
- Plats för tappning, lockning, etikettering och lådning
- Kylrum eller källare för förvaring av slungad honung
- Lager för honungsburkar, lock och förpackningar
- Lager och verkstad för bikupor, kuptillbehör och andra redskap
Hygien i slungrummet
Det syns inte i bilden ovan men ett tvättställ för tvätt av händer och utrustning bör också finnas med när biodlare planerar ett dedikerat slungrum. Väggar och golv ska tåla rengöring med vatten och en golvbrunn ska finnas på plats.
Regler vid livsmedelsproduktion
Oavsett biodlingens storlek krävs det alltid att lagstiftning för livsmedelsproduktion följs vad gäller god hygien osv. I dokumentet Branschriktlinjer kan du läsa om vad som är viktigt vid hantering av honung.